Ένα πρόγραµµα-µαµούθ, συνολικού προϋπολογισµού 50 εκατ. ευρώ, για την υγειονοµική περίθαλψη των προσφύγων, προωθεί η κυβέρνηση, µετά τον πανευρωπαϊκό σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη των άθλιων συνθηκών στις οποίες διαβιούν οι µετανάστες στα hot spots της χώρας µας. Ωστόσο, στο πλαίσιο του προγράµµατος αυτού εντάσσονται και 1.600 προσλήψεις, που δείχνουν να έχουν προεκλογικό άρωµα... Το αιτιολογικό αφορά τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας και της αντιµετώπισης των υγειονοµικών αναγκών των προσφύγων που διαβιούν σε 46 κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, ενώ ο φορέας που θα το υλοποιήσει είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται µετά τη διόγκωση των προβληµάτων στις συνθήκες διαβίωσης των µεταναστών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που αποδείχθηκαν τουλάχιστον τριτοκοσµικές και απάνθρωπες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μόρια της Λέσβου στοιβάζονται πάνω από 8.000 άνθρωποι, ενώ ο χώρος του κέντρου υποδοχής είναι δυνατότητας µέχρι 3.000, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και επικρατεί έντονη δυσοσµία, µε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να τονίζει πριν από λίγες ηµέρες ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δηµόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση, για να αντιµετωπίσει αυτές τις τραγικές καταστάσεις συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής, έλαβε στις 6 Σεπτεµβρίου απόφαση για µια νέα δράση και για πρόσληψη 1.576 ατόµων για δύο χρόνια. Mε κοινή υπουργική απόφαση, λοιπόν, των υπουργείων Οικονοµικών, Υγείας, Οικονοµίας & Ανάπτυξης και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, θα δοθεί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας και την κάλυψη των υγειονοµικών αναγκών των προσφύγων και των µεταναστών.

Συμβάσεις

Η δαπάνη των 50 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε την κοινή αυτή υπουργική απόφαση, θα ενταχθεί στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και θα καλυφθεί από το εθνικό ή το συγχρηµατοδοτούµενο σκέλος του. Από το ποσό αυτό, σύµφωνα µε την απόφαση, τα 46.751.400 ευρώ θα διατεθούν σε δαπάνες προσωπικού, ενώ για δαπάνες αναλωσίµων αναµένεται να δοθεί πάνω από 1 εκατ. ευρώ και στην κατηγορία «λοιπές δαπάνες» το κονδύλι είναι σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος υλοποίησης αυτής της δράσης είναι τα δύο χρόνια, δηλαδή µέχρι τις αρχές Σεπτεµβρίου του 2020.

Την εποπτεία του συγκεκριµένου έργου θα έχει το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραµµατεία ∆ηµόσιας Υγείας. Οι παρεµβάσεις για την αντιµετώπιση και την κάλυψη των υγειονοµικών αναγκών θα υλοποιηθούν στα 46 κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, σύµφωνα µε τη συγκεκριµένη υπουργική απόφαση. Για την υλοποίηση του έργου το ΚΕΕΛΠΝΟ µπορεί να συνάψει συµβάσεις έργου διάρκειας 18 µηνών, έχοντας τη δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι µήνες. Επίσης, στην απόφαση αυτή περιγράφονται αναλυτικά και οι θέσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την υλοποίηση αυτής της παρέµβασης για την κάλυψη των υγειονοµικών αναγκών των προσφύγων. Περιγράφονται συνολικά 1.576 θέσεις εργασίας, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες και θα πρέπει να κάνει πρόσληψη το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αυτή η δράση περιλαµβάνει και άλλα υποέργα, ανάµεσα στα οποία την επιδηµιολογική επιτήρηση των κέντρων υποδοχής, τον συντονισµό των εµβολιασµών στους πρόσφυγες, την εκτίµηση συνθηκών υγιεινής των προσφύγων που µένουν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς και παρεµβάσεις δηµόσιας υγείας στον πληθυσµό των προσφύγων. Επιπλέον, περιλαµβάνεται και η δυνατότητα πρόσβασης των προσφύγων και µεταναστών σε συνεχή πρωτοβάθµια ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, όπως της πρόληψης, της αγωγής υγείας, της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας. Ταυτόχρονα µε τη δράση αυτή θα γίνει εφικτή η συντονισµένη λειτουργία των ∆ηµόσιων ∆οµών Υγείας, αλλά και η αποφόρτιση του ΕΚΑΒ, καθώς, σύµφωνα µε την απόφαση, το τελευταίο θα ενισχυθεί µε την πρόσληψη διασωστών, και των δηµόσιων δοµών Υγείας, που έχουν υποστεί τη µεγαλύτερη επιβάρυνση, λόγω του µεγάλου αριθµού των προσφύγων και µεταναστών που φιλοξενούνται στην επικράτεια. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για ενδυνάµωση των δηµόσιων δοµών του συστήµατος Υγείας µε την πρόσληψη επαγγελµατιών τουλάχιστον σε 65 νοσοκοµεία και κέντρα Υγείας.

Προβλέπεται, ακόµα, η δηµιουργία γραφείου ενηµέρωσης του προσφυγικού - µεταναστευτικού πληθυσµού σε 65 δηµόσιες δοµές του συστήµατος Υγείας που εξυπηρετούν πρόσφυγες, το οποίο θα είναι άµεσα συνδεδεµένο µε τα κλιµάκια των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και µεταναστών, προσφέροντας τις απαραίτητες υπηρεσίες διερµηνείας, καθώς και διευκόλυνσης της πρόσβασης στις κατάλληλες υπηρεσίες. Υπάρχει ακόµα και πρόβλεψη για ενίσχυση µε προσωπικό του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, το οποίο συντονίζει επί 24ώρου τις διακοµιδές.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 15/9/2018