Λίγο πριν ξεκινήσουν οι κλήσεις των πρώτων υπόπτων που ενεπλάκησαν σε επιχειρησιακό -και όχι μόνο- επίπεδο στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, «μπλοκάρεται» η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί για τον εντοπισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον εισαγγελέα που έκανε την έρευνα να αναμείνει την ενσωμάτωση στη δικογραφία του πορίσματος της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να συνεκτιμήσει τα όσα αναφέρονται εκεί. 

Η ίδια η επιθεωρήτρια είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι το πόρισμα αναμένεται το Νοέμβριο, ίσως και αργότερα.

To θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε, πολιτικές αντιδράσεις. Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραια την ευθύνη.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου του Κινήματος Αλλαγής, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με μεθοδεύσεις επιχειρείται να καθυστερήσει η δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών και η προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι. Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε πίσω της 99 νεκρούς και ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους.

Προς την κυβέρνηση αλλά και τους αρμόδιους θεσμούς εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα: Πρώτον, ποιος φοβάται την έρευνα της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης; Δεύτερον, ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα.

Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένας δεν θα μπορέσει να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών και την απαίτηση των Ελλήνων για καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους και απόδοση Δικαιοσύνης.»

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σημειώνει: «Σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ αποτελεί η ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι, ακριβώς λίγο προτού απαγγελθούν προσωποποιημένες κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους,Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν… Το 'όλα στο φως' για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει 'όλα στις καλένδες'. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…»