Στο αίτημα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για να περιληφθεί στο πόρισμα και το κομμάτι που αφορά στη δημόσια διοίκηση και τη σημερινή αλλαγή αναφέρθηκε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων στο Μάτι , κ. Αντώνης Φούσας.

Σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τις δημοσιογράφους Ανδριάνα Ζαρακέλη και Λίζα Δουκακάρου, ο κ. Φούσας ανέφερε: «Μόλις χθες ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτό το έγγραφο, ενημερώθηκα από κάποιο site ότι πράγματι η κα Εισαγγελέας έστειλε έγγραφο στον κ. Ζαγοραίο, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών να μην προχωρήσει στην περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης και επίσης να μην προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων προτού να έρθει το πόρισμα της κας Παπασπύρου. Αυτό το οποίο έκανε ήταν παράνομο και το λεω με όλο το σεβασμό στο θεσμό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου παρά ταύτα όμως πρέπει να πω ότι αυτό δεν ήταν νόμιμο διότι ο μόνος αρμόδιος για να ασκήσει ποινικές διώξεις είναι ο κατά τόπον Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και εν προκειμένω ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Το θέμα το οποίο ερευνάει η κα Παπασπύρου και η υπηρεσία της αφορά διοικητικά και πειθαρχικά θέματα και μόνο. Είναι γνωστό και έχει καθιερωθεί και έχει παγιωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως η πειθαρχική διαδικασία είναι άσχετη από την ποινική διαδικασία. Μπορούν να λαμβάνονται υπόψη, μπορεί να εκτιμώνται αλλά σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει η ποινική διαδικασία από την πειθαρχική διαδικασία», συμπλήρωσε ο κ. Φούσας.

«Εδώ έχουμε μια νομολογία, το ξαναζήσαμε αυτό στο παρελθόν, υπήρχε μια διαφορά μεταξύ του κ. Σανιδά και του κ. Κολιοκώστα παλιότερα και εκείνο το οποίο απεφάνθη η Δικαιοσύνη ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών δεν μπορεί να επηρεαστεί, δεν μπορεί κανένας να παρέμβει είτε ο Εισαγγελέας Εφετών είτε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Είναι άλλο πράγμα αν βάλει μια υπόθεση στο αρχείο και σε αυτή την υπόθεση κοινοποιείται η πράξη στον Εισαγγελέα Εφετών και αποφαίνεται εδώ δεν είμαστε εδώ. Και τέλος εάν γινόταν αυτό πράγματι θα καθυστερούσε πάρα πολύ η υπόθεση και οι συγγενείς των 99 τραγικών θυμάτων ασφαλώς αντέδρασαν, εξοργίστηκαν, στεναχωρήθηκαν πάρα πολύ. Αμέσως έκανα μια δημόσια δήλωση, έστειλα επιστολή στην κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν ξέρω σε ποιο βαθμό επηρέασα ξέρω πάντως ότι έχουμε μια διορθωτική πράξη σήμερα και αυτό είναι πολύ θετικό και είναι και προς τιμή της κας Εισαγγελέως αφού το κατάλαβε και έκανε αυτή την πράξη», κατέληξε.

Σε ό, τι αφορά την έρευνα του κ. Ζαγοραίου, ο Αντώνης Φούσας σχολίασε: «Ο κ. Ζαγοραίος έχει τελειώσει όλες τις εργασίες του, χθες κατατέθηκε και το πόρισμα του πραγματογνώμονα τον οποίο ο ίδιος διόρισε, επομένως έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του για να ασκήσει ή να μην ασκήσει –εγώ πιστεύω θα ασκήσει- ποινικές διώξεις».

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να περιμένουμε για την άσκηση των διώξεων, ο δικηγόρος σημείωσε: «Ο κ. Ζαγοραίος την έχει δουλέψει τόσο πολύ αυτή την υπόθεση, την έχει επιταχύνει τόσο πολύ, την έχει ψάξει τόσο πολύ δεν ξέρω τι θα κάνει αλλά είναι θέμα ημερών να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Αλλά είναι δικό του θέμα δεν μπορώ εγώ να προβλέψω τι θα κάνει. Να σημειώσουμε ότι τέλος του μηνός ο κ. Ζαγοραίος κανονικά φεύγει από τη θέση του προϊσταμένου διότι πήρε προαγωγή, έληξε η θητεία του επομένως θα έρθει άλλος Εισαγγελέας προϊστάμενος εξίσου καλός και ικανός αλλά θέλει πολύ χρόνο για να διαβάσει και να ενημερωθεί».