Πολλά ερωτήµατα και ακόµη περισσότερα µελανά σηµεία προκύπτουν από µία απλή ανάγνωση στη ∆ιαύγεια του τιµοκαταλόγου των παραγωγών (εσωτερικών και µεικτών) που έχουν προωθηθεί στο πρόγραµµα της ΕΡΤ στη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα-Καµµένου. Ποσά για τηλεοπτικές σειρές που παραπέµπουν στις λεγόµενες εποχές των... παχέων αγελάδων των ιδιωτικών καναλιών και τα οποία κάθε άλλο παρά εξαργυρώνονται στο πεδίο της τηλεθέασης και άρα της ούτως ή άλλως περιορισµένης διαφηµιστικής αγοράς, εκποµπές του 0,5% που στοιχίζουν ένα τσουβάλι χρήµατα στον δηµόσιο κορβανά, χωρίς κανείς να αντιληφθεί πού ακριβώς «επενδύθηκαν» και, τέλος, µια σκανδαλώδης συµφωνία µετάδοσης αγώνων της Superleague, µε εγγύηση την τσέπη του Ελληνα φορολογούµενου, χαρακτηρίζουν, µεταξύ άλλων, τα έργα και τις ηµέρες των εκλεκτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κρατική τηλεόραση.

Οπως λένε οι γνωρίζοντες, το µεγαλύτερο πρόβληµα έγκειται στην υιοθέτηση της πρακτικής των µεικτών παραγωγών, οι οποίες κατά κανόνα έχουν πολύ µεγαλύτερο κόστος από τις εσωτερικές και µάλιστα σε περιπτώσεις που κάθε άλλο παρά επιβεβληµένες είναι, όπως π.χ. οι ενηµερωτικές εκποµπές.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα ξεκάθαρο τέχνασµα ώστε να παρακάµπτονται µόνιµοι υπάλληλοι της κρατικής τηλεόρασης τόσο στο δηµοσιογραφικό όσο και στο τεχνικό κοµµάτι και να επιστρατεύονται οι «εξωτερικές» µεταγραφές «ηµετέρων», στις υπηρεσίες των οποίων η σηµερινή διοίκηση δείχνει ιδιαίτερη προτίµηση. Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή, ξεκινώντας από το ύψος των δαπανών για τις ανάγκες των εκποµπών των δηµοσιογράφων που µπήκαν µε δόξα και τιµή στο Ραδιοµέγαρο για να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς µύθους, αλλά και την προπαγάνδα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας. Η «Αλλη διάσταση», την οποία παρουσιάζει ο πρώην διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθµού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, σύµφωνα µε απόφαση του ∆.Σ. της ΕΡΤ, κοστολογήθηκε ως µεικτή παραγωγή στο ποσό των 175.992 ευρώ για 120 εκποµπές. Το ενδιαφέρον στην προκειµένη περίπτωση είναι ότι ενώ η απόφαση για το κόστος παραγωγής ελήφθη στις 7 Μαΐου 2018, η εταιρεία που ανέλαβε να την «τρέξει» άρχισε να υφίσταται στο ΓΕΜΗ δύο ηµέρες µετά, δηλαδή στις 9 Μαΐου 2018.

Αντίστοιχα, το συνολικό κόστος της εκποµπής «Επόµενη µέρα» του Σεραφείµ   Κοτρώτσου, επίσης ως µεικτή παραγωγή, ανέρχεται, σύµφωνα µε τις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη ∆ιαύγεια, στο ποσό των 466.004,14 ευρώ για την περίοδο από 2 Νοεµβρίου 2017 µέχρι και το τέλος του 2018. Σε ό,τι αφορά την πολυσυζητηµένη µετά το εµπάργκο της Ν.∆. στο Ραδιοµέγαρο «∆εύτερη µατιά» των Ακριβοπούλου-Καψώχα, το κόστος της ανέρχεται στα 510.478,85 ευρώ ως µεικτή παραγωγή, για το διάστηµα από 13 Οκτωβρίου 2017 µέχρι περίπου το τέλος του 2018.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η εταιρεία παραγωγής της εκποµπής (e-Prod, του Φ. Συναδινού, πρώην συζύγου της Βάσιας Παναγοπούλου και φίλου του Σεραφείµ Κοτρώτσου) έχει αναλάβει και άλλες παραγωγές στην ΕΡΤ. Μία από αυτές είναι και η επίσης ενηµερωτική «∆ιά ταύτα» του Χρ. Γιαννούλη, η οποία ως µεικτή παραγωγή µε απόφαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΡΤ στις 2 Νοεµβρίου 2017, για 11 εκποµπές ανήλθε στο ποσό των 64.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η ίδια εταιρεία παραγωγής έχει αναλάβει τη σειρά µυθοπλασίας «ανTIVίωση», έναντι του ποσού των 221.440 ευρώ για 16 επεισόδια, και τη σειρά µυθοπλασίας «Φόρτσα παρτίδα», επίσης για 16 επεισόδια, έναντι του ποσού των 188.494,4 ευρώ. Οσο για την εσωτερική παραγωγή «Απευθείας» των Μερτζάνη-Μιχελιδάκη, κοστίζει 195.650,00 ευρώ για 237 εκποµπές.

Ντοκιμαντέρ

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι συµφωνίες της διοίκησης για την προβολή ντοκιµαντέρ, παραγωγή ταινιών και άλλων σειρών µυθοπλασίας, το υπέρογκο κόστος των οποίων στην παρούσα χρονική και οικονοµική συγκυρία είναι αν µη τι άλλο προκλητικό. Η σειρά «Η ζωή εν τάφω» στοιχίζει για 16 επεισόδια το ιλιγγιώδες ποσό του 1.139.440 ευρώ, το ντοκιµαντέρ «Στα τραγούδια λέµε ναι» 295.276,8 ευρώ για 26 επεισόδια, το ντοκιµαντέρ «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη» 300.000 ευρώ για µόλις 6 επεισόδια, η εκποµπή «Σύγχρονοι παραδοσιακοί µουσικοί» 84.842,40 ευρώ για 12 επεισόδια, το ντοκιµαντέρ «Οι κεραίες της εποχής µας» 40.000 ευρώ για 4 επεισόδια, το ντοκιµαντέρ «Φωτεινά µονοπάτια» 122.916 ευρώ για 12 επεισόδια, η εκποµπή «Πολίτες της Ευρώπης» 77.796 ευρώ για 6 επεισόδια, η σειρά «Το πέταγµα του κύκνου» 66.905 ευρώ για 5 επεισόδια, η σειρά εκποµπών «Οι δρόµοι της ανάπτυξης» 114.195 ευρώ για 15 επεισόδια, το ντοκιµαντέρ «Από πέτρα και χρόνο» 119.301 ευρώ για 13 επεισόδια, η εκποµπή «Ιστορίες µόδας» 118.717,8 ευρώ για 12 επεισόδια, η εκποµπή «Προσωπικά» 107.019,36 ευρώ για 12 επεισόδια και «Το κύµα» 136.240 ευρώ για 13 επεισόδια.

Κομμωτήρια

Tα ευτράπελα όµως δεν σταµατούν εδώ. Βλέπετε, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τη ∆ιαύγεια, η διοίκηση της ΕΡΤ 3 αγοράζει υπηρεσίες κοµµωτικής και µάλιστα µε απευθείας ανάθεση. Η εταιρεία «Mona Lisa᾽s Hair E.E.» είχε αναλάβει από 20/7/2017 µέχρι 19/7/2018, για έναν χρόνο δηλαδή, την παροχή υπηρεσιών κοµµωτικής και την προµήθεια αναλωσίµων έναντι του συνολικού ποσού των 41.000 ευρώ. ∆ηλαδή, 3.500 περίπου τον µήνα για κοµµωτήριο! Μάλιστα, ενώ η σύµβαση έληξε στις 19 Ιουλίου, µέσα στο κατακαλόκαιρο, οι αρµόδιοι φρόντισαν να την παρατείνουν µε συνοπτικές διαδικασίες έως το τέλος του 2018, µε το επιπλέον κόστος να ανέρχεται στα 14.095,00 ευρώ.

Eπιπλέον, µε απόφαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου στις 5 Ιουλίου 2018 δόθηκε παράταση στη σύµβαση µε την εταιρεία «Ειρήνη Μάκιου & ΣΙΑ Ε.Ε.» για παροχή υπηρεσιών µακιγιάζ συνολικού ύψους 19.250 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για το διάστηµα από 1 Αυγούστου 2018 µέχρι 31 ∆εκεµβρίου 2018. ∆ηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, το έξοδο για το µακιγιάζ που επιβάρυνε τον προϋπολογισµό της ΕΡΤ 3 ήταν σε µηνιαία βάση 4.000 ευρώ. Παράλληλα, στις 6 Αυγούστου 2018, η εταιρεία «do my hair by Tsavaris pc» αναλαµβάνει µε απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ το έργο της παροχής υπηρεσιών κοµµωτηρίου έναντι 6.633,33 ευρώ µηνιαίως.

Η σκανδαλώδης συμφωνία μετάδοσης αγώνων της Superleague

Η σκανδαλώδης υπόθεση που συγκλόνισε τα θεµέλια του Ραδιοµεγάρου και προκάλεσε αντιδράσεις ακόµη και στους κόλπους της κυβέρνησης, ήταν η αγορά, κατόπιν παρέµβασης του υφυπουργού Αθλητισµού, Γιώργου Βασιλειάδη, των δικαιωµάτων µετάδοσης των αγώνων 7 ΠΑΕ της Superleague. Πρόκειται, ως γνωστόν, για τις περιπτώσεις των Παναθηναϊκού, Αρη, Ατροµήτου, Παναιτωλικού, Ξάνθης, Απόλλωνα Σµύρνης και Λαµίας. Βλέπετε, ακόµη και σήµερα δεν έχουν απαντηθεί σοβαρά ερωτήµατα για το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΡΤ διά του διευθύνοντος συµβούλου, Βασίλη Κωστόπουλου, ο υφυπουργός Αθλητισµού, Γιώργος Βασιλειάδης, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επέτρεψαν, εν µέσω της παρούσας οικονοµικής συγκυρίας, για τον σκοπό αυτόν να αποδεσµευτεί -όπως φαίνεται και σε σχετικό έγγραφο- ποσό συνολικού ύψους 51.715.110,40 ευρώ. Σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες, η εξαγορά αυτή αποτελεί δίχως αµφιβολία µια καραµπινάτη περίπτωση επιδότησης ιδιωτικών Α.Ε. από το κράτος, µε τις νοµικές παραµέτρους που προκύπτουν να δηµιουργούν επιπρόσθετους προβληµατισµούς.

Στο εν λόγω τίµηµα δεν συµπεριλαµβάνονται τα όποια λειτουργικά έξοδα που θα βαρύνουν τον προϋπολογισµό της ΕΡΤ, αλλά και οι ανάγκες επιπλέον προσλήψεων. Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων ρουσφετολογικών κινήσεων στις οποίες προβαίνει ο κυβερνητικός παράγοντας ενόψει των διαδοχικών εκλογικών αναµετρήσεων. Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών προθέσεων ήταν το γεγονός ότι κατά παράβαση κάθε τυπικής διαδικασίας, αλλά και λογικής, η ΕΡΤ δεν παρίστατο σε καµία συζήτηση, µε τις διαπραγµατεύσεις να πραγµατοποιούνται µεταξύ του υφυπουργού Αθλητισµού και των οµάδων. Πώς αλλιώς µπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΕΡΤ εξαγόρασε τα επίµαχα δικαιώµατα σε τίµηµα υψηλότερο περίπου κατά 40% από την τρέχουσα αξία τους. Πόσω µάλλον όταν δεν υπήρχε καν έµπρακτο ενδιαφέρον άλλων καναλιών για την απόκτησή τους, αφού οι όποιες σχετικές ζυµώσεις παρέµειναν σε απολύτως φιλολογικό επίπεδο. Για να γίνει δε αντιληπτό το παράδοξο του εγχειρήµατος από οικονοµικής πλευράς, αξίζει να σηµειωθεί ότι το συνολικό έσοδο των τριών αγώνων (Παναιτωλικός - Ατρόµητος, Απόλλων Σµύρνης - ΑΕΛ και Ξάνθη - ΠΑΟ) που µεταδόθηκαν από τη συχνότητα της ΕΡΤ στην πρεµιέρα ήταν µόλις 16.197 ευρώ!

Ενα ακόµη σκοτεινό σηµείο της ιστορίας έχει να κάνει µε την ενέργεια της διοίκησης να αναθέσει τη διενέργεια διαγωνισµού από τη Superleague µε αντικείµενο την παραγωγή των αγώνων. Τελικώς, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, επελέγη η Nova. Με ποια λογική άραγε ένας τηλεοπτικός οργανισµός που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και την υποδοµή αναθέτει έναν τέτοιου είδους διαγωνισµό σε έναν συνεταιρισµό που δεν έχει καµία γνώση επί του αντικειµένου;

Παράλληλα, µε δεδοµένο ότι η ΕΡΤ διαθέτει για τις παραγωγές µητρώο, βάσει του οποίου επιλέγονται για την εκτέλεση ενός έργου εκ περιτροπής οι εγγεγραµµένες εταιρείες µε συγκεκριµένο τιµοκατάλογο, για ποιον λόγο παρακάµφθηκε εν προκειµένω η αντίστοιχη διαδικασία; Σαν να µην έφθαναν όλα αυτά, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης δεσµεύθηκε εν µέσω της παρούσας ρευστής οικονοµικής κατάστασης να αγοράσει και τα δικαιώµατα µετάδοσης των αγώνων και των υπολοίπων ΠΑΕ για τη σεζόν 2019-2020, σε οποιοδήποτε µάλιστα ποσό, εφόσον δεν προχωρήσουν σε ανανέωση της υπάρχουσας συµφωνίας µε τη Nova.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/9/2018