Σε υπόσχεση για 15.000 διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την επόμενη τριετία προχώρησε, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας αφορούν 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή για το σχολικό έτος 2019 – 2020, 5.250 μόνιμους διορισμούς σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020 – 2021 και αντίστοιχο αριθμό για το επόμενο σχολικό έτος 2021 – 2022.

Οι δάσκαλοι εξέφρασαν, μετά και το πέρας της συνάντησης, τη δυσφορία τους για τη στάση του ΥΠΕΠΘ καθώς, όπως ανέφεραν, τους εγκάλεσε ότι «δεν ήταν προετοιμασμένοι για να συζητήσουν αναφορικά με το σύστημα διορισμών» και τους ζήτησε «σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουν». Μάλιστα, έκαναν λόγο για προβλήματα και ασαφείς τοποθετήσεις από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου ζητώντας άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις για το χρονικό διάστημα και την εκπαιδευτική βαθμίδα που αφορούν οι προσλήψεις.

1ο πρόβλημα: Ασάφεια για τη συνάντηση και τις βαθμίδες

Οι δάσκαλοι καταγγέλλουν ότι ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε σε ποια εκπαιδευτική βαθμίδα θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασάφεια αναφορικά με τις ανάγκες και τα κενά που θα προκύψουν την επομένη των διορισμών.

Παράλληλα, σημειώνουν πως βρέθηκαν στη συνάντηση έχοντας καταθέσει αίτημα για κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον υπουργό για τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και, όπως επισημαίνουν, δεν είχαν ενημερωθεί ότι η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει αποκλειστικά το ζήτημα των διορισμών στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες – και όχι τα υπόλοιπα ζητήματα που είχαν σκοπό να θέσουν στα υπόψη του υπουργού Παιδείας και τα οποία αφορούν το ολοήμερο σχολείο και την προσχολική εκπαίδευση.

«Δεν συζητήσαμε κάτι παραπάνω από τους διορισμούς» σημειώνει στα parapolitika.gr ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, και συμπληρώνει: «Το πρόβλημα με τους διορισμούς που έχουν προκηρυχθεί για το 2019 είναι ότι δεν μας διευκρίνισε η διοίκηση του υπουργείου πως για διανεμηθούν στις εκπαιδευτικές βαθμίδες».

«Είχαμε αναρτήσει δημοσίως το αίτημα για συνάντηση. Μας συνάντησε μαζί με την ΟΛΜΕ με τα αιτήματα μας να μην συζητούνται εκτενώς. Θέλαμε να συζητήσουμε γενικότερα για την εκπαίδευση (ολοήμερο, προσχολική εκπαίδευση)», καταλήγει ο κ. Κικινής.

2ο πρόβλημα: Διορισμοί για τις επόμενες κυβερνήσεις

Στο πλαίσιο της κριτικής που ασκούν οι δάσκαλοι στις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, εντάσσεται και το χρονικό διάστημα που έχει δρομολογηθεί για την ολοκλήρωσή τους.

Τα στελέχη της ΔΟΕ επισημαίνουν ότι οι 11.500 διορισμοί που έχουν προκηρυχθεί για τη διετία 2020 – 2022 άπτονται πολιτικών αποφάσεων που περνούν από επόμενες κυβερνήσεις με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν, να αποτελούν «δεσμεύσεις που δεν περνάνε από το χέρι του Γαβρόγλου και άρα δεν μπορεί να εγγυηθεί η παρούσα κυβέρνηση». Συμπληρώνουν, εξάλλου, πως η παρούσα κυβέρνηση ενδέχεται να μην μπορέσει να πραγματοποιήσει -σε περίπτωση πρόωρων εκλογών- ούτε και τους διορισμούς για το 2019 - 2020 ενώ διερωτώνται σε τι βαθμό έχει προχωρήσει η διοίκηση του ΥΠΕΠΘ τις διαδικασίες για τους διορισμούς του επόμενου σχολικού έτους.

3ο πρόβλημα: Περιορισμένος αριθμός των προσλήψεων

Οι δάσκαλοι, απευθυνόμενοι στον υπουργό Παιδείας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, αναφέρθηκαν στον περιορισμένο αριθμό των προσλήψεων αναλογικά με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Όπως επισημαίνουν, το ακριβές ερώτημά τους ήταν «εάν οι περιορισμένοι αριθμοί που ανακοινώνει σήμερα είναι αποτέλεσμα της καταγραφής των αναγκών της εκπαίδευσης από τις υπηρεσίες του υπουργείου ή υπαγορεύονται από οικονομικού χαρακτήρα δεσμεύσεις της κυβέρνησης». Η απάντηση που, όπως διατείνονται, έλαβαν είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο παραγόντων.

«Η οδηγία της Ε.Ε. είναι περιορισμός των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα αλλά δεν τους βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό», σημειώνει στα parapolitika.gr ο πρόεδρος της ΔΟΕ που, παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι οι καθημερινές ανάγκες σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεπερνούν τον αριθμό των εξαγγελθέντων προσλήψεων, ακόμη και αυτών που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα πραγματοποιηθούν καθώς μεσολαβούν πολιτικές εξελίξεις.

Γαβρόγλου στα Parapolitika: Δεν σχεδιάζουμε με βάση τις εκλογές

Τη δική του απάντηση για τον τριετή σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας σε ό, τι αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στις δύο πρώτες βαθμίδες έδωσε στα parapolitika.gr ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται με βάση την ημερομηνία των εκλογών

Ερωτηθείς, δε, για τους λόγους που ο σχεδιασμός για τις προσλήψεις δεν ξεκίνησε στην αρχή της κυβερνητικής θητείας αλλά μερικούς μήνες πριν από την ολοκλήρωσή της, σχολίασε πως «υπήρχαν μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν επέτρεπαν να γίνει ο ίδιος σχεδιασμός με αυτόν που γίνεται σήμερα». «Τους το έχω πει εδώ και δύο χρόνια ότι κάνουμε σχεδιασμό τριετίας. Μετά από 10 χρόνια καταφέραμε και κάνουμε 4.500 διορισμούς τώρα και έχουμε τα κονδύλια για άλλες 11.500 με βάση τα κονδύλια», συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο κλίμα της συζήτησής του με τις Ομοσπονδίες, τονίζοντας πως «όταν το υπουργείο προτείνει ένα δικό του σύστημα, οι Ομοσπονδίες μας λένε ότι δεν το διαμορφώνουμε μαζί τους». «Τους ζητήσαμε να μας πουν τις απόψεις τους για να τις συνυπολογίσουμε με τις δικές μας παραμέτρους. Μας έλεγαν ότι το σύστημα διορισμού είναι έτοιμο. Εμείς τους ζητήσαμε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για σύστημα διορισμού και να κάνουμε κάτι που να έχει μία μάξιμουμ συναίνεση. Αν δεν μας το πουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα πάμε στο δικό μας σύστημα», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.