Θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν τα 10 μποφόρ, πτώση της θερμοκρασίας και... χιόνια έφερε o «Ξενοφών» που συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη,Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού

Κλειστή το πρωί η γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), καθώς δένδρα είχαν πέσει στις γραμμές του Ηλεκτρικού. 

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, από χθες το πρωί έως αυτή το πρωί της Πέμπτης, περισσότερες από 450 κλήσεις, από την περιοχή της Αττικής, για πτώσεις δένδρων ή απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων, λόγω των δυνατών ανέμων στο λεκανοπέδιο.

Και δασικές πυρκαγιές

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν έλειψαν και οι δασικές πυρκαγιές. Νωρίς το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο το μέτωπο στα Δικαστικά Μαραθώνα, ενώ φωτιά ξέσπασε και στην Αρκαδία. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ζόλα Κεφαλονιάς και στη λίμνη Προκόπου Αχαΐας.

Κλειστά σχολεία 

Πολύ ισχυροί άνεμοι στο Ιόνιο, Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες (ιδίως στη Ζάκυνθο) να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλου του νησιού.

Κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Ο «Ξενοφών» έριξε δέντρα και ξήλωσε... στέγες

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική δέχθηκε 85 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια δέχθηκε άλλες 20. 

Τα μποφόρ σαρώνουν την λίμνη των Ιωαννίνων 

Πιο φουρτουνιασμένη από ποτέ ήταν χτες και σήμερα η λίμνη των Ιωαννίνων λόγω του «Ξενοφώντα».

Συγκεκριμένα, ο πεζόδρομος που διασχίζει κατά μήκος την λίμνη των Ιωαννίνων ήταν άβατο σημείο χτες το απόγευμα, καθώς τα κύματα της λίμνης περνούσαν τα προστατευτικά και έσκαγαν στον δρόμο.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr αρκετά είναι τα προβλήματα που ανακύπτουν με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται σε εγρήγορση για κοπές δέντρων που καταρρέουν και την αστυνομία να συνδράμει σε διάφορες περιπτώσεις. Δείτε εικόνες και βίντεο ΕΔΩ

H πρόγνωση του καιρού

Βροχές σε όλη τη χώρα την Πέμπτη, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 10 έως 22 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 24, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 17 έως 28, και στην Κρήτη από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά στα ανατολικά έως 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καλός καιρός στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Κυκλώνας την Παρασκευή

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Όπως αναφέρει το meteo.gr κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.