Στην εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών προχώρησαν στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών και του Γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος διέθεταν πληροφορίες για επιχείρηση παράνομης μεταφοράς μεταναστών και από τη Δευτέρα είχε ξεκινήσει διακριτική επιτήρηση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής και των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το πλήρωμα του σκάφους 606 του ΛΣ εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Βασιλικής Αιτωλοακαρνανίας, ύποπτο σκάφος σημαίας Ουκρανίας, φέρον το διακριτικό SOYUZ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με 65 αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για 46 άντρες, επτά γυναίκες και εννέα παιδιά ενώ στην πλειοψηφία τους (52) είναι από το Ιράκ και 10 από το Ιράν.

Ακολούθησε επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί (από την Ουκρανία) χειριστές του σκάφους, ηλικίας 32, 30 και 27 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων και με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, συνελήφθησαν ένας 36χρονος έλληνας και ένας 37χρονος από το Ιράν, οδηγός και συνοδηγός φορτηγού οχήματος, με το οποίο οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο σημείο όπου τους ανέμενε το σκάφος προς επιβίβαση, το οποίο οδηγήθηκε με τη συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Πατρών. Εκτιμάται πως τελικός προορισμός τους ήταν η Ιταλία.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος, το όχημα, έξι κινητά τηλέφωνα, μία συσκευή δορυφορικής πλοήγησης (GPS) και το χρηματικό ποσό των 1.200,00 ευρώ.

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αχαΐας - Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας εξέφρασε τα συγχαρητήρια της προς τους συναδέλφους τους στο Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας και στο πλήρωμα του ΠΛΣ 606.