Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου και του οικείου Μητροπολίτου και Προέδρου του Αννουσακείου Ιδρύματος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αμφιλόχιου, τελέσθηκαν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου- Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας «Ο Άγιος Σπυρίδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Η Μονάδα αποτελεί ευγενή δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο εκπροσώπησε ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κ. Δημήτριος Αφεντούλης.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, επίσης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ρουμανίας και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Ελλάδος, Πολωνίας και Αλβανίας, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και λοιποί εκπρόσωποι των δημοτικών, περιφερειακών και στρατιωτικών αρχών καθώς και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Εκκλησία στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, ενώ υπογράμμισε την επίδραση της ορθόδοξης πίστης στην ανακούφιση των ανθρώπων που πάσχουν: «Δίχως τον Χριστόν ο άνθρωπος μένει κενός ελπίδας, ενώ εν Χριστώ ο ασθενής ενισχύεται, ενδυναμώνεται, αναπτερώνεται. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του σωματικού, ψυχικού πόνου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό του, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τη σημασία του Αννουσακείου την ξέρουμε όλοι και γνωρίζουμε πόσο η Εκκλησία έχει συμβάλει ώστε το Αννουσάκειο να λειτουργεί εδώ σε αυτήν την περιοχή ως ένα πρότυπο θεραπευτήριο. Είχε ανάγκη όμως μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που απευθύνεται στους βαρέως πάσχοντες και τη βρίσκει μέσα από τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Έχει μεγάλη σημασία όχι το ύψος της δωρεάς αλλά το περίσσευμα ψυχής, το οποίο αυτή η δωρεά εκφράζει και το υπόδειγμα που αυτή εκφράζει, που δεν είναι τίποτα άλλο από την στήριξη του κοινωνικού κράτους μέσα από τη στήριξη του συστήματος υγείας.»

Ο Διοικητικός Διευθυντής του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου, π. Αντώνιος Αρετάκης, αναφερόμενος στη μακρά πορεία δεκαετιών κοινωνικού έργου του Αννουσάκειου Ιδρύματος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στα πλαίσια ενός έργου, με τέτοιο μεγέθος κοινωνικής ευθύνης, ευαισθησίας και προσφοράς, εντάσσεται η λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, που εγκαινιάζουμε σήμερα, για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης του Ιδρύματος, μετά το εξιτήριό τους από το Νοσοκομείο Χανίων και χρήζουν αυξημένης και εξειδικευμένης φροντίδας. Στην πλειονότητα των περιστατικών, που χρήζουν νοσηλείας στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, έχει προηγηθεί νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της Κρήτης και των Αθηνών και είναι βαριά περιστατικά.

Τέτοια περιστατικά είναι ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά, θύματα τροχαίων και άτομα με παθολογικά, καρδιολογικά και χειρουργικά προβλήματα, τα οποία χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και υψηλό βαθμό ετοιμότητας, από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Ιδρύματος, αφού παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Το τμήμα αυτό αποτελείται από ένα δίκλινο δωμάτιο, στο οποίο υπάρχει monitor παρακολούθησης ζωτικών σημείων (αρτηριακή πίεση, σφύξεις, θερμοκρασία και οξυγόνωση) και γενικότερα σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός, όπως απινιδωτής, υπέρηχος άνω και κάτω κοιλίας και καρδιάς, καρδιογράφος, μόνιμη παροχή οξυγόνου, σετ διασωλήνωσης και πρώτων βοηθειών, ως και άλλος εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας.».

Ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κ. Δημήτριος Αφεντούλης, ο οποίος χαρακτήρισε «πράξη χρέους» τη δωρεά της νέας Μονάδας, τόνισε επίσης ότι: «Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που εγκαινιάζεται σήμερα είναι ένα συμπλήρωμα στο φάσμα των υπηρεσιών υγείας, μέριμνας και πρόληψης που προσφέρονται από το Αννουσάκειο Ίδρυμα προς τους Κρήτες συμπολίτες μας.

Προφανώς δεν έχει ως σκοπό να υποκαταστήσει ανάλογες δομές των νοσοκομείων της πατρίδας μας –δεν θα μπορούσε άλλωστε- αλλά έχει στόχο να λειτουργήσει ως προθάλαμος υποδοχής ασθενών, οι οποίοι έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων και οι οποίοι δεν είναι ακόμη σε κατάσταση να πάνε σε απλούς θαλάμους νοσηλείας και τους δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Θα ήθελα, επίσης, από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο για το παράθυρο αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού που μας άνοιξε διάπλατα.

Μέσα από τα ευαίσθητα αισθητήρια της τοπικής Εκκλησίας έχουμε τη δυνατότητα να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να στεκόμαστε αρωγοί όπου και όσο μπορούμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Στο πρόσωπο του Πατέρα Αντωνίου, του Διοικητικού Διευθυντού του Αννουσακείου, αλλά και της ψυχής του Αννουσακείου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπέροχους ανθρώπους που εργάζονται εδώ και που δίνουν καθημερινά διδάγματα φιλανθρωπίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Υποκλινόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδος να βρείτε μιμητές σε αυτό που κάνετε.».

Προσφορά υπηρεσιών υγείας και φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες

Το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου είναι ΝΠΙΔ, λειτουργεί από το 1976 και παρέχει υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέσα από διαφορετικές δομές στους τομείς της κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης. Απευθύνεται σε: μοναχικά, οικονομικά και κοινωνικά αδύναμα ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και χρήζουν ειδικής φροντίδας. Εξυπηρετεί πρώτιστα τις κοινωνικές ανάγκες των ατόμων που κατάγονται από την περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και εφ’ όσον υπάρχει δυνατότητα και από άλλες περιφέρειες.

Δραστηριοποιείται τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας και αποκατάστασης. Λειτουργεί δύο δομές κλειστής περίθαλψης: Το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο χρονίων πασχόντων για την περίθαλψη 64 ασθενών, καθώς και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας για την υποστήριξη των αναγκών 20 περιστατικών, που χρήζουν αποθεραπείας.

Στον τομέα της ανοιχτής περίθαλψης λειτουργούν δύο προγράμματα κατ’ οίκον βοήθειας, τρία παραρτήματα φυσιοθεραπείας, μια κινητή ιατρική μονάδα, καθώς και υποστηρικτικές κοινωνικές υπηρεσίες υπέρ των αναγκών αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά συνανθρώπων μας.