Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αθώωσε σήμερα τον πρωην επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ, Νικ. Παπαθανάση (νυν γενικός διευθυντής της ΝΔ) και τον νυν επικεφαλής της Γ. Θωμόπουλο σχετικά με την καταγγελόμενη υπεξαίρεση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη δίωξη μάλιστα του κου Παπαθανάση είχε προαναγγείλει ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο ίδιος δεν είχε λάβει καν κλήση από τη δικαιοσύνη.

Η κατηγορία που αντιμετώπιζαν αφορούσε παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος με βάση συμπεράσματα πορίσματος που είχε συντάξει η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μάρη Παπασπύρου, σύμφωνα με το οποίο από τα τέλη του 2014 έως τα τέλη του 2015 έδρασε κύκλωμα στο Μετρό που υπεξαίρεσε 1,2 εκατ.€ από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Σύμφωνη με την ομόφωνη απόφαση του Δικαστήριου ήταν και η εισαγγελική πρόταση.


Το δικαστήριο έκρινε πως δεν υφίσταται ζημία του οργανισμού καθώς επισης και πως οι επικεφαλής του δεν «έκαναν τα στραβά μάτια ή προσπαθησαν – με εσωτερικό έλεγχο μετέπειτα- να συγκαλύψουν την υπόθεση».

Μαζί τους στο εδώλιο είχνα παραπεμφθεί ακόμα 9 άτομα για άλλα δικηματα (υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγραφου και ψευδή βεβαιώση).

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ελλείψει στοιχείων αθώωσε και τους 9 κατηγορούμενους για το αδίκημα της υπεξαίρεσης ενώ καταδίκασε κατά πλειοψηφία 3 από αυτούς σε ποινές κάθειρξης από 6 έως 6,5 χρόνια με αναστολή για τα άλλα αδικηματα.

Το αδίκημα της υπεξαγωγής αφορά στην κατατροφή εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας.