Το 59% των ελλήνων πολιτών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που γινόταν δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ, ανάλογο με εκείνο του Βρετανίας που οδήγησε στο Brexit, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ είναι μεγαλύτερο και φτάνει το 64%.

Παρά, ωστόσο, την επιθυμία τους να παραμείνουν στους κόλπους της ΕΕ, λιγότεροι από τους μισούς, περίπου 45%, θεωρούν θετικό γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της Ένωσης. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι, πάντως, σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 38% που ήταν πέρυσι. Παράλληλα μειώθηκε και ο αριθμός εκείνων που θεωρούν αρνητικό γεγονός τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Στο σύνολο των ευρωπαίων πολιτών, θετική άποψη για τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ένωση έχει το 62% των ερωτηθέντων από το Ευρωβαρόμετρο.

Θετικές είναι από την άλλη οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν η Ελλάδα επωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην  ΕΕ. Το 54% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα επωφελήθηκε από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 68% των πολιτών του συνόλου της ΕΕ που απάντησαν στην ίδια ερώτηση όσον αφορά τη χώρα τους.

Από τα αποτελέσματα του νεώτερου Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκαν σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα, προκύπτει επίσης ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο ενημερωμένους Ευρωπαίους σχετικά με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Τέλος, περίπου 6 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 61%) επιθυμούν ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, όσον αφορά θέματα δικαιοσύνης, δικαιωμάτων, ελευθερία του λόγου, αλληλεγγύης κ.λπ. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι χαμηλότερο και διαμορφώνεται στο 48%.