Στην εξάρθρωση πενταμελούς επικίνδυνης, όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη της ΕΛΑΣ, εγκληματικής ομάδας τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε ένοπλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία καθώς και σε διαρρήξεις οικιών σε περιοχές της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας προχώρησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής.

Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γεώργιος Ψωμάς: «Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας παρουσίασε στο πεδίο των ερευνών ιδιαιτερότητες και δυσκολίες καθώς οι δράστες είχαν αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο το οποίο προέβλεπε τις επιμέρους κινήσεις τους σε όλα τα στάδια της δράσης τους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ-πιστόλια) γεγονός που τους καθιστούσε πολύ επικίνδυνους απέφευγαν δε να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάπραξη των ληστειών.»

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες (κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), εμπρησμό, πλαστογραφίες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, συμμορία με σκοπό την διάπραξη κυρίως ληστειών σε κοσμηματοπωλεία με τη χρήση κλεμμένων οχημάτων.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 13 περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών και συγκεκριμένα πέντε ληστείες κοσμηματοπωλείων σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη, τρεις κλοπές οχημάτων, μία κλοπή σε σούπερμαρκετ, τρεις κλοπές σε οικίες, καθώς και ληστεία σε έξοδο της Αττικής Οδού κατά την όποια οι δράστες αφαίρεσαν όχημα από διερχόμενο πολίτη.

Αρχηγός της ομάδας ήταν ο 33χρονος αλλοδαπός συλληφθείς (δραπέτης από κατάστημα κράτησης), ο οποίος καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη, επέλεγε τους στόχους και τον ρόλο των μελών στην κάθε ληστεία, καθώς επίσης σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα δρούσαν.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε και ο 29χρονος ο οποίος αναλάμβανε την εύρεση των απαιτούμενων «πόρων» για την ληστεία (π.χ. κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καταλύματα και οπλισμό).

Τα μέλη του κυκλώματος επιχειρούσαν συνήθως σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ως εξής: αρχικά ένας εκ των δραστών εισερχόταν στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως. Αφού κατόρθωνε να πείσει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τη θύρα, στη συνέχεια εισέρχονταν οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή όπλων αφαιρούσαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ.

 Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.