Το πρωί της Τρίτης συνεχίζεται η απολογία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η απολογία διεκόπη το βράδυ της Δευτέρας, λόγω κόπωσης μετά από σχεδόν δώδεκα ώρες, καθώς ο πρώην υπουργός βρέθηκε στις 9 το πρωί στο ανακριτικό γραφείο, οπότε και ξεκίνησε η όλη διαδικασία. Την Τρίτη θα απολογηθεί και η σύζυγός του. 

Το ζεύγος Παπαντωνίου απολογείται για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για ποσό 2.800.000 ελβετικών φράγκων το οποίο ο πρώην υπουργός φέρεται να έλαβε προκειμένου να προωθήσει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού από την γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό αυτό φέρεται να αποτελεί μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων.

Τα χρήματα, που κατά τις δικαστικές αρχές αποτελούσαν «μίζα», φέρονται να κατευθύνθηκαν προς τον Γ. Παπαντωνίου μέσω εξωχώριων εταιρειών συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Χαράλαμπου Μπεκατώρου που εκπροσωπούσε την THALES στην Ελλάδα.

Η πορεία του παράνομου χρήματος εμφανίζεται να ξεκινά τουλάχιστον τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ. Μπεκατώρου.

Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off-shore του εν λόγω επιχειρηματία, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ανδρέα Μπάρδη.

Ο τελευταίος είναι συγκατηγορούμενος του Γ.Παπαντωνίου και της συζύγου του καθώς του αποδίδεται ότι μέσω δικών του λογαριασμών κατέληξαν στα χέρια του Γ. Παπαντωνίου τα «ωφελήματα» που δόθηκαν από την THALES προκειμένου η γαλλική εταιρεία να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές από τον Α. Μπάρδη φαίνεται το 2002 η κ. Κουράκου να αγόρασε μέρος του οικοπέδου της Σύρου πληρώνοντας 100.941 ευρώ ενώ στη συνέχεια ήταν ο ίδιος που πούλησε στα παιδιά της (από τον πρώτο της γάμο) το διπλανό με το πρώτο οικόπεδο αντί τιμήματος 75.000 ευρώ. Και τις δύο φορές η πώληση έγινε στην αντικειμενική τιμή των οικοπέδων.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι η επίμαχη σύμβαση δεν ζημίωσε το Δημόσιο. Όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο με τους λογαριασμούς του ή τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στη διαδρομή του παράνομου, κατά το κατηγορητήριο, χρήματος.