Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του αποχώρησαν από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ όπου θα διανυκτερεύσουν και αύριο το πρωί να οδηγηθούν στις φυλακές. Το ποιες θα είναι αυτές θα το αποφασίσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Μετά από μία μακρά διαδικασία ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς, η οποία διήρκησε δύο ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του κρίθηκαν προφυλακιστέοι (δείτε εδώ) με σύμφωνη γνώμη των ανακριτών διαφθοράς, Ηλ.Ζαμανίκα και Γ.Ευαγγέλου και της εισαγγελέως πρωτοδικών, Αικατερίνης Τσιρώνη.

Χρειάστηκε περιπου μία ώρα για να οδηγηθούν από το δεύτερο όροφο του κτιρίου 6 στη κλούβα της ΕΛ.ΑΣ.

Και οι δύο είχαν καλύψει τις χειροπέδες με τα σακάκια τους

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής της Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο της ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» ανέφερε ο πρώην υπουργός στις κάμερες που του ζητούσαν μία δήλωση.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του επιχείρησαν να πείσουν τους δικαστικούς λειτουργούς οτι το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται ο πρώην υπουργός να έλαβε ως δώρο για να προωθήσει τη κύρια σύμβαση και αυτή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το εκσυγχρονισμό εξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού, δεν έχει παράνομη προέλευση.

Αντίθετα, υποστήριξαν πως προέρχεται από τα νόμιμα εισοδήματα του πρώην υπουργού.Το ζεύγος Παπαντωνίου δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους ανακριτές διαφθοράς για την προέλευση των χρημάτων. Οι απαντήσεις τους ωστόσο δεν έπεισαν τους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι αποφάσισαν την προφυλάκιση τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.