Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να κατακαίει δασική έκταση η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, καταβάλλοντας προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο της πυρκαγιάς, η οποία βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού.

Σύμμαχο των πυροσβεστών δεν αποτελούν ωστόσο οι καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Στο πλαίσιο, έγινε νωρίτερα απομάκρυνση των λίγων κατοίκων που βρίσκονταν στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, καθώς η φωτιά έφτασε γύρω από τα σπίτια τους.

«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών» επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 59 υδροφόρα, 73 άτομα πεζοπόρο, καθώς και 29 βοηθητικά οχήματα. Αντίθετα τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν νωρίτερα, έχουν σταματήσει.

Όπως δήλωσε το απόγευμα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλης Σπανός, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση.

«Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση» τόνισε ο κ.Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της Σιθωνίας.

Την τελευταία ώρα η κατάσταση στην περιοχή δείχνει να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, καθώς μειώθηκε η ένταση των ανέμων. Την εκτίμηση ότι μέχρι το πρωί θα τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο διατύπωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουνε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά", τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Όπως επισήμανε, η κατάσταση είναι καλύτερη, η ένταση του ανέμου έχει πέσει από τα 6 με 7 μποφόρ που ήταν το πρωί στα 4 και αυτό βοηθάει ώστε να μην έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς στο πευκοδάσος τη περιοχής. Η ένταση των ανέμων για τη νύχτα προβλέπεται στα πρ 3 με 4 μποφόρ, το πρωί ίσως λίγο να αυξηθεί αλλά δεν θα φτάσει τη σημερινή ένταση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο, ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου στις 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα.

Πρόσθεσε, δε, ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν απειλείται ο οικισμός, ωστόσο, λόγω του έντονου καπνού, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά δυσφορίας σε ορισμένους πολίτες.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε, ακόμα, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος 100% να εκκενώσει τον οικισμό, εάν χρειαστεί. "Έχουνε γίνει τα σχέδια έχουμε κάνει τις ενημερώσεις, ξέρουμε από που θα γίνει η διαφυγή, έχουμε ενημερώσει λεωφορεία ότι χρειαστεί ώστε να φύγουν οδικώς. Είμαστε όλοι εδώ θα παραμείνουμε και στη διάρκεια της νύχτας", είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής.

 

Πηγή άρθρου: Voria.gr // Πηγή βίντεο: Ράδιο Θεσσαλονίκη