Λίγο ακόμη χρόνο ζήτησε ο Γιάννης Μπουτάρης προκειμένου να λάβει την οριστική απόφασή του για το εάν θα είναι τελικά ή όχι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με ή χωρίς τον ίδιο επικεφαλής, η «Πρωτοβουλία» θα πρέπει να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Αυτό είναι το ρεζουμέ όσων είπε ο δήμαρχος στην απογευματινή συνάντηση που είχε με αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών κοινοτήτων και νομικών προσώπων, την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπουτάρης στην εισαγωγική ομιλία του εμφανίστηκε και πάλι αναποφάσιστος λέγοντας «δεν έχω αποφασίσει ακόμη, μια λέω να είμαι, μια λέω να μην είμαι». Προσέθεσε πως «άλλωστε η προεκλογική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη» και επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί με ποια διαδικασία και σε ποια όργανα της «Πρωτοβουλίας» θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον υποψήφιο της παράταξης, ακόμη και στην περίπτωση που θα είναι ξανά ο ίδιος υποψήφιος. Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να οριστεί μια καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα καταλήξει η «Πρωτοβουλία» στον υποψήφιό της.

Ο κ. Μπουτάρης είπε πως η παράταξη θα πρέπει να συσπειρωθεί, να βαδίσει ενωμένη και να διεκδικήσει εκ νέου το δήμο, είτε με τον ίδιο είτε με άλλον υποψήφιο. Επισήμανε, επίσης, πως θα πρέπει να ανοίξει το παιχνίδι και σε άλλους, πολιτικά όμορους χώρους και σε μεμονωμένα στελέχη, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο επόμενος υποψήφιος, στην περίπτωση που δεν θα είναι ξανά εκείνος, θα μπορούσε να προέρχεται και εκτός «Πρωτοβουλίας».
Μετά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το λόγο έλαβαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες. Σχεδόν όλοι στις παρεμβάσεις τους είπαν πως εάν είναι ο κ. Μπουτάρης εκ νέου υποψήφιος, όλοι θα τον στηρίξουν και θα συνταχθούν ξανά μαζί του. Στη διαφορετική περίπτωση, πάντως, οι απόψεις διέφεραν.

Αρκετοί αντιδήμαρχοι τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη, ενώ υπήρξαν και στελέχη, όπως η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα και οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Πέγκας και Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης οι οποίοι είπαν πως σε κάθε περίπτωση η «Πρωτοβουλία» έχει ανθρώπους να βγάλει μπροστά, ακόμη και στην περίπτωση που ο δήμαρχος αποφασίσει τελικά να αποσυρθεί.

Ωστόσο, υπήρξαν και απόψεις, όπως αυτήν που εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Πέτρος Λεκάκης, σύμφωνα με την οποία εάν ο κ. Μπουτάρης δεν είναι υποψήφιος τότε πολύ δύσκολα θα διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης στον δρόμο προς τις εκλογές καθώς ο καθένας ενδεχομένως θα τραβήξει το δρόμο του. Ο ίδιος πάντως κάλεσε τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν τη διοίκηση του δήμου μέχρι τον Αύγουστο του 2019.

Να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του, κάλεσε τον δήμαρχο ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης. Είπε, μάλιστα, πως εάν ο κ. Μπουτάρης δεν είναι τελικά υποψήφιος θα πρέπει να παραιτηθεί και από τη θέση του δημάρχου και να οριστεί από την «Πρωτοβουλία» ένας υπηρεσιακός δήμαρχος ως τον Αύγουστο του 2019 ο οποίος να δεσμευτεί πως στις εκλογές του Μαΐου δεν θα είναι υποψήφιος, ούτε για δημοτικός σύμβουλος. Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως σε περίπτωση που τελικά ο κ. Μπουτάρης πει «όχι» τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίου και εκτός «Πρωτοβουλίας».

Η συνάντηση διήρκεσε περί τις δυόμιση ώρες και αποφασίστηκε να επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως την ερχόμενη Παρασκευή, ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με την ελπίδα ότι σε αυτήν ο κ. Μπουτάρης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Μάλλον προς το «όχι»

Πάντως, το γεγονός ότι ο δήμαρχος αποφεύγει να πει το τελικό «ναι» ή το τελικό «όχι», από πολλούς ερμηνεύεται ότι ο κ. Μπουτάρης έχει αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος, αλλά μεταθέτει όσο γίνεται προς τα πίσω την ανακοίνωση της απόφασής του προκειμένου να περιορίσει τους ενδεχόμενους τριγμούς που θα προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη εντός της «Πρωτοβουλίας» αλλά και εντός του δήμου.

Σε περίπτωση που ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος τότε θεωρείται πολύ πιθανόν να υπάρξει ραγδαία αποσυσπείρωση της παράταξης, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στην άσκηση διοίκησης στο δήμο. Ήδη, σε αρκετές περιπτώσεις η «Πρωτοβουλία» έχει αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο δημοτικό συμβούλιο όπου ορισμένες από τις προτάσεις της διοίκησης μειοψηφούν. Παράλληλα, δεν αποκλείεται κάποια από τα πρωτοκλασάτα στελέχη να πλαισιώσουν άλλους υποψηφίους, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις τις οποίες κατέχουν σήμερα στο δήμο.

Πηγή άρθρου: voria.gr