Για την εκπλήρωση του στοιχειώδους ανθρωπιστικού χρέους έκανε λόγο ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπογράφοντας υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι μόνο, την Κάρτα Δωρητή Οργάνων και Ιστών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε τους λόγους:

«Η ζωή είναι δώρο Θεού. Συγκεκριμένα δε είναι χάρισμα, που επιτρέπει στον, εξ ορισμού πρόσκαιρο, Άνθρωπο να ολοκληρώσει την επί γης πορεία του αξιοπρεπώς, κινούμενος μεταξύ των ακραίων ορίων της φθοράς και της αιωνιότητας. Υπ’ αυτή την λογική η δωρεά οργάνων δεν είναι απλώς ένα δείγμα 'περισσεύματος ψυχής'. Είναι, κυριολεκτικώς, καθήκον του Ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Και για να γίνω σαφέστερος: Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (κεφάλαιο 10), ο Χριστός απευθύνεται στους Μαθητές του λέγοντας: Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να καταστεί συνείδηση όλων ότι κατά το Σύνταγμα αποτελεί βασική αρχή η υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου, υπεράσπιση που γίνεται ακόμη πιο έντονη, προερχόμενη από έναν δωρητή.

«Η δωρεά οργάνων κάνει πράξη την μετάβαση από την μεγάλη αρχή του Αγαπάτε Αλλήλους στην εμβληματική αρχή του Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως Σεαυτόν. Επιπλέον, αυτή η στάση ζωής δεν έχει σχέση με το αν πιστεύει κανείς ή όχι. Είναι κάτι που αφορά τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη για κάθε Άνθρωπο, σε κάθε κοινωνία και σε ολόκληρο τον Κόσμο» κατέληξε.