Η Ιεραρχία δεν θα περάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Τσίπρας-Ιερώνυμος, εκτίμησε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Γεώργιος Βαμβακίδης.

Έκανε λόγο για κάκιστη συμφωνία για τους κληρικούς. Διερωτήθηκε μάλιστα ποιος εγγυάται ότι το Κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς των ιερέων, ποιος θα τους καλύπτει ιατροφαρμακευτικά και ποιος θα τους δίνει τις συντάξεις.

«Ποιος μας εγγυάται αυτή τη διασφάλιση; Μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή το Κράτος να βγει και να πει ότι φέτος, για παράδειγμα, προέκυψαν έκτακτα σοβαρά γεγονότα δεν μπορούμε να σας δώσουμε αυτή την επιδότηση, τι θα γίνει; Ποιος θα καλύψει την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, ποιος φορέας θα μας δώσει τη σύνταξη; Οι ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις τόσων ετών κληρικών που είναι ενταγμένοι στο δημόσιο τι θα γίνουν; Δεν μας λένε τίποτα, έχουμε πλήρη άγνοια. Τι στιγμή που συνεχίζει το Δημόσιο να παρέχει το ποσό που αναλογεί στη μισθοδοσία των κληρικών για ποιο λόγο να αλλάξει μορφή;» ανέφερε.

«Είναι μια κάκιστη συμφωνία για τον εφημεριακό κλήρο. Όταν ο μακαριστός Χριστόδουλος είπε για «αρχή ωδίνων» είχε δίκιο και σήμερα όλοι οι κληρικοί λέμε, πού είσαι Χριστόδουλε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πως κρίνει το ταμείο εκμετάλλευσης-αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας: «Στο συγκεκριμένο αντικείμενο οι κληρικοί ποτέ δεν ρωτήθηκαν, ποτέ δεν είχαν γνώση. Πώς διαμορφώθηκε, πώς εξελίχθηκε, πώς διαμοιράστηκε, πώς αξιοποιείται η εκκλησιαστική περιουσία είναι θέμα αποκλειστικό της Ιεραρχίας και βασιζόμαστε στην Ιεραρχία.»

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο η Πολιτεία αναλαμβάνει να δίνει στην Εκκλησία τα 198 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Δημοσίου - Εκκλησίας, στη βάση της συμφωνίας που είχε νομοθετηθεί ήδη από το 2013.