Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ (της 30ης Ιουλίου 2015) με την οποία εγκρίθηκε ως ανώτατη τιμή αποζημίωσης το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως για την θεραπεία των πασχόντων από Parkinson.

Το Δ´ τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Κυριλλόπουλος) αποφάσισε την ακύρωση της απόφασης καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως απαιτεί ο νόμος 3469/2006.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο ασθενείς, ζητώντας να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση με την οποία ορίστηκε το πλαφόν των 100 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) για την μηνιαία θεραπεία των ασθενών από Parkinson με οποιοδήποτε πιστοποιημένο φάρμακο που περιέχει το συνένζυμο Q10 και μόνο για τις παθήσεις που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.

Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι συνταγματικά και νόμιμα ορίστηκε ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ για την μηνιαία θεραπεία των πασχόντων από Parkinson. Μάλιστα το ΣτΕ επισημαίνει ότι η επίδικη απόφαση δεν παραβιάζει το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της υγείας των πολιτών λόγω των δυσχερών δημοσιονομικών συνθηκών που τελεί η χώρας μας.