Τα όσα συμφώνησαν και ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν έγιναν δεκτά με τον… καλύτερο τρόπο τόσο από τους κληρικούς όσο και από το Φανάρι.

Οι έντονες μάλιστα αντιδράσεις δείχνουν να προκαλούν ρήγμα στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί ρίξει τους τόνους, έπειτα από την έκδηλη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου και για αυτό πήγε στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όσοι γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και, αν φτάσει στα άκρα, δεν αποκλείεται «σχίσμα» με το Πατριαρχείο, γεγονός όμως που θα πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Αλλωστε, οι σχέσεις Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου ήδη βρίσκονται στο ναδίρ εδώ και πολύ καιρό.

Γαβρόγλου σε Βαρθολομαίο: Ακούμε προσεκτικά κάθε προβληματισμό για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην Εκκλησία της Ελλάδος εισέπραξε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

«Άκουσα τους προβληματισμούς τους, θα τους μεταφέρω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου μετά την συνάντηση.

Πρόσθεσε πως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις επιδίωξη είναι ο διάλογος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι "αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει".

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε επιπλέον ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την κλήση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της γενικής προξένου της Ελλάδας Γεωργίας Σουλτανοπούλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος της μετέφερε την δυσαρέσκεια του διότι δεν έχει ενημερωθεί αρμοδίως για την συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Παιδείας η σημερινή συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Στην συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος.

Στην συνέχεια ο υπουργός παρακάθισε σε γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα στο Φανάρι.

Αντιδράσεις Μητροπολιτών

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος-συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών όλης της χώρας ζήτησε με ανακοίνωσή του από τους Μητροπολίτες να σταματήσουν την «επαίσχυντη συμφωνία» και αρκετοί Μητροπολίτες πήραν ανοικτά θέση.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος: Η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!

Σχολιάζοντας το «άνηθον καί τό κύμινον» της συμφωνίας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων στο blog του εκφράζει τις ανησυχίες τους για το ότι «τα βρήκαν μεταξύ τους! Συμφώνησαν!» και σχολιάζει ότι «Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!».

Επίσης, λέει ότι «υπάρχει ο κίνδυνος, ώστε η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να ευρεθεί και αυτή στα πλοκάμια του λεγομένου Υπερταμείου, όπου σήμερα έχουν ενταχθεί ακόμη και ιεροί Ναοί-Μνημεία! » ενώ προειδοποιεί για την «απάτη» ππου κρύβεται πίσω από την δημιουργία ειδικού ταμείου για την μισθοδοσία των κληρικών, που παύουν πλέων να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο αλλά το έθνος δεν είναι

Αναφορικά με την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο κος Σεραφείμ σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να επιληφθεί του θέματος.

«Έχω τοποθετηθεί και έχω αποδείξει με νομικά κείμενα ότι το κράτος συμβάλει υπέρ των θρησκειών με το άρθρο 13 του Συντάγματος που θεωρεί ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα'» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Για το ζήτημα της θρησκευτικής ουδερότητας, ο Μητροπολίτης Πειραιώς πρόσθεσε: «Γίνεται μία σύγχυση μεταξύ των εννοιών κράτους και έθνους. Το κράτος είναι θρησκευτικά ασφαλώς ουδέτερο αλλά το έθνος δεν είναι, είναι ομόθρησκο, είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία Ορθόδοξο».

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος: Δεν είναι συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι συμφωνία του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο "ΣΤΑΡ" Κεντρικής Ελλάδος, τόνισε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά συμφωνία δύο ανδρών, του Προέδρου της Ιεραρχίας και του Πρωθυπουργού. «Η Εκκλησία δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, οι δημοσιογράφοι τα λένε αυτά, ούτε ο Πρωθυπουργός είναι η Πολιτεία. Είναι οι επικεφαλής και ορθώς είπε ο Μακαριώτατος ότι εγκρίνει αυτή την πρώτη συζήτηση αν θα το εγκρίνει η ΔΙΣ και η Ιεραρχία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την εκκλησιαστική περιουσία, ο κος Νικόλαος δήλωσε: «Ναι μεν θα χορηγεί η Εκκλησία ένα ποσόν, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Κατά το παρελθόν η Πολιτεία άρπαξε εκκλησιαστική περιουσία ή εδέχθη την δωρεά εκ μέρους της Εκκλησίας για να δώσει σε πολυτέκνους, σε ακτήμονες και τα φάγανε οι πολιτικάντηδες. Αυτά είναι λόγια του Μακαριωτάτου τα οποία μας είπε στην Ιεραρχία».

Διαβάστε επίσης: Δέκα Mητροπολίτες μιλούν στα «Π» για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Συγκαλείται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος

Στην επίσπευση της Ιεράς Συνόδου - θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου -  ειδικά μετά τις πιέσεις των μητροπολιτών τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν οι έντονες αντιδράσεις κληρικών και μητροπολιτών, που με κείμενό τους για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, οι οποίοι αντιτίθενται σε αρκετά σημεία της συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.

Ηδη πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί δημόσια, τόσο από τους κληρικούς, όσο και από ιεράρχες και βαίνουν κλιμακούμενες

Για τη διαδικασία που θα τηρηθεί είχε μιλήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ιερείς κάνοντας μάλιστα λόγο για «πρόθεση συμφωνίας και όχι συμφωνία».

«Το πρώτο ήταν μία ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αυτή μεταφέρθηκε στη ΔΙΣ. Το εγκρίναμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Να πούμε στους ιερείς μας γιατί αυτοί είναι που κυρίως ανησυχούν ότι ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί, με όλους τους ιερείς, θα βρούμε τρόπο δεν θα κάνουμε ότι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία που έδειξε την καλή της διάθεση», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος.

Συμπλήρωσε δε ότι «επειδή βλέπω την αγωνία των ιερέων επαναλαμβάνω πως ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς και αν δεν να υπογράψουν και συγκατατεθούν με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι μόνο των ιερέων αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να μπει μία τάξη σε κάποια πράγματα επιτέλους».