Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το οποίο στη συνέχεια ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος βάφτισε «πρόθεση συμφωνίας».

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απεχώρησε διαμαρτυρόμενος, Επίσης όπως έγινε γνωστό αποχώρησε διαμαρτυρόμενος και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιτρέπει να πάρουν τον λόγο ιεράρχες που θέλουν να αναφερθούν στο ακανθώδες ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, παρά μόνο για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση τρεις Μητροπολίτες δεν έδωσαν το "παρών" για λόγους υγείας. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Κιλκισίου, Λήμνου και Περιστερίου.

Οι πληροφορίες του romfaia.gr αναφέρουν ότι ο Μακαριώτατος δεν έδωσε τον λόγο ούτε στους μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Πειραιώς Σεραφείμ και Ναυπάκτου Ιερόθεο, οι οποίοι θέλησαν να τοποθετηθούν για την Συμφωνία.

Τι πρότεινε ο Ιερώνυμος

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου, που στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.

Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Στάση αναμονής τηρούν οι κληρικοί

Εν αναμονή τελούν 9.200 κληρικοί, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα, διότι σύμφωνα με το προσύμφωνο, θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου και ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους.

Αλλά και πολλοί μητροπολίτες με ιδιαίτερο βάρος στο λόγο τους έχουν εκφράσει αντιρρήσεις. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος έκανε λόγο -μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1- για μια λεόντειο σύμβαση εις βάρος της Εκκλησίας. Όπως είπε, η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της και η Πολιτεία τίποτα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δύσκολα θα περάσει η συμφωνία από την Ιεραρχία, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή.

Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου

Έντονη δυσαρέσκεια και στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με σέβεται ο Ερντογάν, με απαξιώνει ο Τσίπρας»