«Η Ελλάδα είναι πλέον υπεύθυνη για τη μοίρα της» τόνισε ο κ. Πάιατ υπογραμμίζοντας την ευκαιρία που της δίνεται να εστιάσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει». Τώρα το βάρος έγκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει τις επενδύσεις, είπε, προσθέτοντας πως οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν πλέον για το Grexit και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για το αν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατηγική σχέση επένδυσης με την Ελλάδα τόνισε και αναφέρθηκε στο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Στρέφοντας το βλέμμα προς τα Σκόπια, ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε πως η κύρωση της συμφωνίας είναι απαραίτητη και εκτίμησε ότι θα επικυρωθεί. «Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και αυτό το σεβόμαστε» υπογράμμισε ο κ. Πάιατ.

Δεν θέλησε να σχολιάσει στη στάση της ΝΔ. Περιορίστηκε να πει ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αυτές οι συζητήσεις. Κάλεσε τα Σκόπια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Σε σχέση με την Τουρκία ο κ. Πάιατ χαιρέτησε την προσέγγιση που ακολούθησε η κυβέρνηση στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Είμαστε ευγνώμων, ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως αυτός ο διάλογος θα μπορέσει να συνεχιστεί, υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα πως η Τουρκία θα παραμείνει στη δύση και σημαντικός σύμμαχος της ευρωατλαντικής συμφωνίας.

Για την Κύπρο ο κ.Πάιατ επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμά της για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Εξέφρασε το ενδιαφέρον των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μιλώντας για την δυνατότητες και τις ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή άρθρου: thessnews.gr