Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αύξηση κατά δέκα των θέσεων των δικαστικών λειτουργών στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ειδικότερα, αυξάνονται κατά δύο οι θέσεις των παρέδρων και κατά οκτώ οι θέσεις των εισηγητών στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η αύξηση κατά 10 δικαστών στην δύναμη της Γενικής Επιτροπεία της Επικρατείας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη λόγω της αυξανόμενης συσσώρευσης των υποθέσεων, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου διατάγματος.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η υπό σύσταση θέσεις των δυο παρέδρων θα πληρωθούν μετά το 2026 και οι οκτώ θέσεις των εισηγητών από το 2019 και μετά, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν εσωτερικές αποσπάσεις δικαστών. Με αυτό τον τρόπο το προεδρικό διάταγμα δεν επιφέρει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το προεδρικό διάταγμα κατατέθηκε στπ Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αύξηση των θέσεων στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι σύμβουλοι επικρατείας το κείμενο του σχεδίου προεδρικού διατάγματος ήταν προχειρογραμμένο καθώς υπήρχαν διαγραφές, προσθήκες, διορθώσεις, κ.λπ., οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «κατ΄ εξαίρεση ανεκτές». Τελικά, οι δικαστές του ΣτΕ αναγκάστηκαν να αναμορφώσουν το κείμενο, υποδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο γραφής των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Μετά από αυτό, με την υπ΄ αριθμ. 218/2018 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) κρίθηκε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.