Υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Δήμου Μαραθώνα και του ίδιου ως Δημάρχου στο υπόμνημα εγγράφων εξηγήσεων που κατέθεσε σήμερα στους εισαγγελείς ο Ηλίας Ψινάκης δια των πληρεξουσίων δικηγόρων του, επισημαίνοντας ότι επιτέλεσε το καθήκον του.

Αντίθετα ο δήμαρχος Μαραθώνα εκτοξεύει βέλη προς την Περιφέρεια και την Πυροσβεστική επισημαίνοντας πως  «η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος» και συμπληρώνει πως η  κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα.

Παράλληλα, παρουσιάζεται βεβαιος πως την μοιραία ημέρα οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή και «αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας».

Μάλιστα, επισημαίνει πως ο Δήμος  ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.    

«Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του Δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία…Με το σύνολο του προσωπικού του Δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος» λέει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του ο κ. Ψινάκης.

Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή ο δήμαρχος υποστηρίζει πως δεν υπήρχε σήμα από την Πυροσβεστική  «επίσημα ή ανεπίσημα», η οποία όπως λέει «είναι η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια».

«Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά.» υπογραμμίζει ο κ. Ψινάκης.  

Ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της καταστροφής απουσίαζε καθώς , όπως λέει, είχε επιλέξει να μη λείψει από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές.«Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου.

Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω» περιγράφει ο κ. Ψινάκης και συνεχίζει «Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό  φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».  

Ο Ηλίας Ψινάκης περιλαμβάνεται στη λίστα των προσώπων που έχουν καλέσει οι δικαστικές αρχές με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018.  

Στο υπόμνημα εγγράφων εξηγήσεων του έκτασης 28 σελίδων, ο κ. Ψινάκης εκφράζει επίσης τη θλίψη και τη συμπαράσταση του προς τα θύματα και τους συγγενείς τους.