Την ανάγκη ένοπλης φρούρησης από ισχυρή δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. των οικονομικών εισαγγελέων, επειδή διερευνούν «κρίσιμες υποθέσεις», ζητούν οι δικαστικές Αρχές, με αναφορές ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΣΔΟΕ μπορεί να γίνουν στόχος «εγκληματικής επίθεσης».
Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης εις βάρος του αντεισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, που δημιουργεί φόβους για συνέχεια των επιθέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς.

Το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, όπου προΐσταται από τον Ιούνιο του 2017η εισαγγελέας Εφετών Μαριάννα Ψαρουδάκη, χειρίζεται χιλιάδες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και φοροδιαφυγής. Ανάμεσα σε αυτές, τον τελευταίο καιρό, και το σκάνδαλο της Folli Follie, που θεωρείται το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 21ου αιώνα. Ακόμη, το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα ερευνά το περιβόητο σκάνδαλο real estate στο οποίο φέρεται να πρωταγωνιστεί ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου. Επίσης, προχωρεί σε ελέγχους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που την τελευταία επταετία έλαβαν δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ και τα οποία μετέτρεψαν, εν μέρει ή στο σύνολό τους, σε εμβάσματα προς το εξωτερικό. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 μεταφέρθηκαν από το ΣΔΟΕ στο γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα 1.196 υποθέσεις, προκειμένου αυτός να συντονίσει τον περαιτέρω χειρισμό τους. Στο έγγραφο, λοιπόν, που συντάχθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018 ζητείται φρούρηση του κτιρίου των οικονομικών εισαγγελέων -εκεί στεγάζεται και το ΣΔΟΕ- στην οδό Πειραιώς από ένοπλους αστυνομικούς. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «οι υπηρεσίες αυτές χειρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές υποθέσεις, με αντικείμενο τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων.

Ως εκ τούτου, οι ως άνω κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν πιθανό στόχο εγκληματικών ενεργειών». Σημειώνεται ότι η βομβιστική επίθεση κατά του αντεισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, είχε σημειωθεί στις 13 Νοεμβρίου στον Βύρωνα, με την εκρηκτική ύλη να είναι πυρίτιδα, βάρους ενός κιλού, τοποθετημένη σε κατσαρόλα. Η έκρηξη δεν έγινε λόγω του γεγονότος ότι η κλεμμένη μοτοσυκλέτα, στην μπαγκαζιέρα της οποίας είχε τοποθετηθεί η βόμβα, παρουσίασε μεγάλη κλίση λόγω του δυνατού αέρα και έτσι η βόμβα απενεργοποιήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να γνωρίζει ορισμένα μυστικά της επίθεσης, εκτιμώντας ότι είναι έργο νεαρών αντιεξουσιαστών, που έχουν επαφές με την Πλατεία Εξαρχείων.

Κύρια απορία είναι αν και αυτή η βομβιστική επίθεση μείνει χωρίς ανάληψη ευθύνης, όπως είχε συμβεί με την έκρηξη του δέματος-βόμβα στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, όπως και με άλλες βομβιστικές επιθέσεις. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν να πρόκειται για μια νέα τακτική, να καθυστερούν την ανάληψη ευθύνης ή να μην την αναλαμβάνουν, με τον φόβο να έχουν βρεθεί ίχνη, ή για να προκαλούν κλίμα πανικού σε δικαστές αλλά και αστυνομικούς. 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 24 Νοεμβρίου