Το μπαράζ των απολογιών για το κύκλωμα της λαθρεμπορίας χρυσού συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας διαφθοράς. Έχουν απολογηθεί συνολικά έντεκα κατηγορούμενοι από τους 21 που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Από τους 11, ένας έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος, οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι και δύο βρίσκονται ενώπιον του εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, προφυλακιστέος κρίθηκε ένας ένας 39χρονος, κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας.

Το εν λόγω πρόσωπο φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στο κύκλωμα, καθώς ερχόταν σε επικοινωνία με Κινέζους χονδρεμπορους ρούχων στην Τουρκία και αγόραζε ρούχα που πληρώνονταν με το «βρώμικο» χρήμα από την εξαγωγή χρυσού και στη συνέχεια, έδινε σε ευρώ τα αντίστοιχα χρηματα στο κύκλωμα. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Στους οκτώ που αφέθηκαν ελεύθεροι περιλαμβάνεται και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΥΠ, ο οποίος, σύμφωνα με το συνήγορό του, «αποδείχτηκε ότι δεν έχει συμμετοχή στη συλλογική δράση».

Από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, οι τέσσερις ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία και θα απολογηθούν την Κυριακή.

Απάντηση στο αίτημα του γνωστού ενεχυροδανειστή, το οποίο κατέθεσε στην ανακρίτρια διαφθοράς ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας για κατ' αντιπαράσταση εξέταση δίνει μέσω πρόσωπου του περιβάλλοντος του ο κατηγορούμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, Τούρκος υπήκοος, συριακής καταγωγής.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος αργά χθες το βράδυ αρνούμενος τις κατηγορίες και υποστηρίζοντας πως ήταν νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα του γνωστού ενεχυροδανειστή, φέρεται να λέει μέσω προσώπου του περιβάλλοντος του «οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα».

Σημειώνεται πως ο γνωστός ενεχυροδανειστής στο αίτημα, με το οποίο ζήτησε την κάτ' αντιπαράσταση εξέταση και άλλες ανακριτικές πράξεις, επισήμανε πως είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία λειτουργούν νόμιμα με άδειες και χρηματοδοτούνται μέσω της νόμιμης αποκλειστικά εξαγωγής χρυσού.

Για τον κατηγορούμενο ως συναρχηγό επισήμανε συναρχηγό πως έχει συνεργαστεί μαζί του «στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα».