«Η αστυνομία προσπάθησε να δημιουργήσει μια ιστορία με πολλούς κατηγορούμενους και πήρε τον Ριχάρδο, τον οποίο έβαλε επικεφαλής ενός κυκλώματος» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της συνέντευξής του: «Αυτό που έκανε η Αστυνομία είναι να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή υπόθεση με 69 κατηγορούμενους και πήρε το πλέον 'λαμπερό' πρόσωπο λόγω των διαφημίσεων και το έβαλε επικεφαλής 69 ασχέτων μεταξύ τους ανθρώπων. Κάθε μέρα στα δικαστήρια δικάζονται ενεχυροδανειστές, είτε για πλημμελήματα είτε για κακουργήματα, ο μόνος που είναι νόμιμος από όλους αυτούς γιατί δεν έχει λόγο να τα κάνει παράνομα, γιατί όλα γίνονται με παραστατικά, γιατί βγάζει πάρα πολλά χρήματα αυτό είναι ο Ριχάρδος για αυτό και δεν του απέδωσαν κατηγορία.»

Τόνισε πως θα είναι σκάνδαλο η τελική απόφαση να μην είναι υπέρ της ανακρίτριας, η οποία τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης των εμπλεκόμενων: «Θα είναι σκάνδαλο να μην είναι υπέρ της ανακρίτριας η τελική απόφαση γιατί εκείνοι που αποφασίζουν είναι οι δικαστές. Την προηγούμενη μέρα οι εισαγγελείς γνωμοδοτήσεων, που είναι εκπληκτικοί εισαγγελείς, αυτοί που συνεργάζονται με τους ανακριτές άφησαν ελεύθερους 30 με την αιτιολογία αυτή που επικαλείται η ανακρίτρια. Έβαλαν έναν εισαγγελέα τώρα, που είναι ανακριτικός εισαγγελέας που δεν εχει καμία σχέση με εισαγγελείς γνωμοδοτήσεων, και φέρνει κάποιες αντιρρήσεις τώρα αυτό είναι σαν το θηρίο που ψυχορραγεί. Δεν μπορούν να κάνουν κατάχρηση εξουσίας οι δικαστές.»

Συνέχισε λέγοντας: «Επειδή ακούω να μιλάνε για τοκογλυφίες, για κλεμμένα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το Ριχάρδο. Δεν είναι κύκλωμα, είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Η Αστυνομία πήρε όλους τους ενεχυροδανειστές εκ των οποίων πολλοί από αυτούς αγοράζουν κλεμμένα, πολλοί από αυτούς κάνουν τοκογλυφία και τους συνέδεσε με δύο Τούρκους οι οποίοι είναι αυτοί που πήγαιναν σε όλους αυτούς και έπαιρναν είτε τα κοσμήματα που ήταν σε νόμιμη κατοχή όπως του Ριχάρδου είτε τα κοσμήματα τα οποία ήταν από κλοπιμαία είτε τα κοσμήματα που ήταν από άλλες διαδικασίες τα πακετάριζαν και τα έβγαζαν νόμιμα στο εξωτερικό για να τα πάρει ο αδελφός ενός από αυτούς που έχει τεράστια επιχείρηση εισαγωγής χρυσού στην Τουρκία.»

Θρίλερ η αποφυλάκιση

Μετά την κίνηση της ανακρίτριας διαφθοράς για ανάκληση των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης ισάριθμων κατηγορουμένων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, δεν έχει δώσει ακόμη σύμφωνη γνώμη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαδικασίες για την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων.

Εξαιτίας αυτού εξετάζεται από τους συνηγόρους υπεράσπισης προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την άρση της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.

Σύμφωνα με πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης η διαφορετική αυτή προσέγγιση αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ανακρίτριας διαφθοράς προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα και ο Αλέξης Κούγιας, «κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διέθνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διέθνσης Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειωθετεί λααθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεθυνσης Δασμολογικών Θεματών αθυημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντόν σχετικώς και σς προσκομίζω. Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν σντρέψχουν πλέον οι λόγοι για τος οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».