Ολοκληρώθηκε το μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μαθητικές και φοιτητικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Νωρίτερα, σε δέκα προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι περισσότερες από τις προσαγωγές αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις, καθώς στην κατοχή των προσαχθέντων βρέθηκαν φωτοβολίδες, μαχαίρια και πέτρες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, σημειώθηκαν επεισόδια όταν άγνωστοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότωφ και εκείνες απάντησαν με χημικά. Επιπλέον, έγιναν μικροφθορές σε φωτεινούς σηματοδότες και στάσεις λεωφορείων.

Ομάδα περίπου 20 ατόμων έκανε την εμφάνισή της από νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, στο περιθώριο της συγκέντρωσης-πορείας για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στην οδό Κοραή οι κουκουλοφόροι με βαριοπούλες έσπασαν πεζοδρόμια.

Από την πλευρά της αστυνομίας, οι ένστολοι βρέθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και επιτηρούσαν διακριτικά. Και εκεί υπήρξε ένταση μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Ομάδα νεαρών πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και αυτές απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου διεκόπη η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, ενώ τώρα αποκαθίσταται σταδιακά.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την μαθητική πορεία για την επέτειο δέκα χρόνων από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με το voria.gr oμάδα ατόμων, η οποία αποσπάστηκε από την πορεία, πέταξε δύο μολότοφ προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Στη συνέχεια καθώς κινούνταν επί της Αγίου Δημητρίου εκτόξευσαν πέτρες σε υποκατάστημα τράπεζας, ενώ έβαλαν φωτιές και σε κάδους.

Από την πλευρά της αστυνομίας, οι ένστολοι βρέθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και επιτηρούν διακριτικά. Και εκεί υπήρξε ένταση μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Ομάδα νεαρών πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και αυτές απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Επί ποδός η Αστυνομία

Επί ποδός θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, με στόχο την αποτροπή των επεισοδίων, καθώς συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιηθούν από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο κέντρο της Αθήνας, στις 18:00.

Τέλος, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν θέσει ως προτεραιότητα την φύλαξη υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, πρεσβειών, της ΓΑΔΑ, και των αστυνομικών τμημάτων -σημεία δηλαδή που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων-, καθώς και την επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων και της Νεάπολης που περικλείουν οι οδοί Σταδίου, Ιπποκράτους, Πατησίων και λ. Αλεξάνδρας.

Έκκληση κατοίκων των Εξαρχείων: Προφυλάξτε μας από βανδαλισμούς

Επείγουσα έκκληση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απηύθυναν κάτοικοι και επαγγελματίες των Εξαρχείων, ζητώντας από την αστυνομία να προφυλάξει τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων.

«Εν όψει της αυριανής επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την προφύλαξη της περιοχής των Εξαρχείων και των κατοίκων της από κάθε είδους βίαιες δράσεις, καταστροφές και βανδαλισμούς. Σας καλούμε επίσης να αποφύγετε τη χρήση χημικών που σε συνδυασμό με εμπρησμούς προκαλούν τοξικές αναθυμιάσεις. Επισημαίνουμε ότι στη περιοχή μας κατοικούν χιλιάδες φιλήσυχες οικογένειες, παιδάκια και ηλικιωμένοι», αναφέρει η επιστολή των κατοίκων οι οποίοι κάθε χρόνο από το 2008 και ύστερα βλέπουν την περιοχή να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης λόγω των επεισοδίων που προκαλούν οι αντιεξουσιαστές.

Τζ. Τσαλικιάν: Αν ζούσε ο Αλέξανδρος θα αποδοκίμαζε τα βίαια επεισόδια

Μήνυμα κατά της ανεξέλεγκτης βίας που ξεσπά κάθε 6η Δεκεμβρίου απηύθυνε άλλη μια φορά η μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου. Η Τζίνα Τσαλικιάν τονίζει πως τα επεισόδια αμαυρώνουν τη μνήμη του παιδιού της και κάνει έκκληση να αποφευχθούν.

«Αν ζούσε ο Αλέξανδρος θα τα αποδοκίμαζε, είμαι σίγουρη. Δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με βιαιοπραγίες και καταστροφές», δήλωσε στον Antenna η κ. Τσαλικιάν. «Σπιλώνουν με τη συμπεριφορά τους τη μνήμη του Αλέξανδρου και θίγουν, κατ’ επέκταση, την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς μας», είπε και πρόσθεσε:

«Το παιδί μου δεν ήταν παραβατικό. Η παραβατικότητα προέκυψε από την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κορκονέα. Θυμάμαι τη ρήση του Γκέμπελς 'Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, συκοφαντείτε'», συνέχισε η Τζίνα Τσαλικιάν.

«Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί χαρούμενο, ευχάριστο, ευαίσθητο, γενναιόδωρο. Ηταν πολύ αγαπητός στους φίλους του. Είχε πάρα πολλούς φίλους και ήταν ένα παιδί- δυστυχώς, τελικά- πολύ αθώο και πολύ καλοπροαίρετο» κατέληξε.