Στα λευκά έχουν αρχίσει να ντύνονται πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και ημιορεινές, αφού από νωρίς το πρωί πέφτουν νιφάδες χιονιού, οι οποίες δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας, τις επόμενες ώρες.

Στα λευκά «ξύπνησαν» το πρωί της Πέμπτης, όλα σχεδόν τα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων.

Σύμφωνα και με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γιώργο Ζήσιμο, χιόνι πέφτει από τη νύχτα σε όλα τα ορεινά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης, ενώ από το πρωί χιονίζει και στα ημιορεινά.

Στην Καστανιά το χιόνι έφτασε τους 5 πόντους, ενώ λιγότερος είναι ο χιονιάς στο Ελευθεροχώρι όπου η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δείτε τις φωτογραφίες από το Περιστέρι Υπάτης που βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων:

«Ψυχρή εισβολή» στην Ήπειρο

Από τα ξημερώματα χιονίζει σε όλες τις περιοχές του νομού Ιωαννίνων, ενώ ο υδράργυρος έκανε βουτιά κάτω από το μηδέν. Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους δήμους έχει παρατάξει σε όλο το επαρχιακό δίκτυο 28 μηχανήματα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Η χιονόπτωση είναι σφοδρή στις πιο ορεινές περιοχές και γίνονται ρίψεις αλατιού μετά τον αποχιονισμό.

Χιόνι πέφτει και σε όλες τις περιοχές της ορεινής 'Αρτας, από τη Ροδαυγή μέχρι το Βουλγαρέλι, το Αθαμάνιο και τα χωριά της κοιλάδας του Αχελώου.

Χιόνια σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Από τις πρωινές ώρες, χιονίζει σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ το κρύο είναι τσουχτερό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές. Τριάντα τέσσερα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, επιχειρούν για να καθαρίσουν το χιόνι στο οδικό δίκτυο, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι, προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, έως αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Καλάβρυτα: Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία -Απαγoρεύεται η κίνηση φορτηγών

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στη ορεινά της Αχαΐας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη επαρχία Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, από το ύψος του Άνω Διακοπτού, η κίνηση των οχημάτων στην Πούντα - Καλαβρύτων, γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Μάλιστα η Αστυνομία, απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων χωρίς αλυσίδες, ενώ ισχύει γενική απαγόρευση κίνησης για τα φορτηγά.

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σχετικές οδηγίες προστασίας εξέδωσε με ανακοίνωσή της και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ άλλων αναφέρει: Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

-Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

-Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).    

 Οδηγείες: ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ