Αγνωστος τηλεφώνησε σε μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Παρασκευής μετά τις 19.20 και σε ηχογραφημένο μήνυμα με γυναικεία φωνή, ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο Παλαί Ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός, η οποία θα εκραγεί σε 30 λεπτά. Επειτα από έρευνα της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ήταν φάρσα.

Την ίδια ώρα, πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με στόχο να μεταβούν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία, ξεκίνησαν διαδηλωτές ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στον Λευκό Πύργο.

Αρχικός στόχος των συγκεντρωθέντων ήταν να κατευθυνθούν προς το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο όπου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει μπλοκάρει τη δίοδο προς την Εγνατία, με στόχο να μην καταφέρουν οι αντιδρώντες να προσεγγίσουν το Παλαί Ντε Σπορ.

Η αντίδραση του πλήθους ήταν έντονη, με φωνές, συνθήματα και ύβρεις. Τελικά οι συγκεντρωθέντες ξεκίνησαν πορεία επί της Λ. Νίκης, με κατεύθυνση προς δυτικά.

Νωρίτερα, σε προσαγωγές διαδηλωτών προχώρησαν οι Αρχές έξω από το Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη, λίγη ώρα πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα, το κέντρο της πόλης θυμίζει «φρούριο», καθώς έχουν επιστρατευτεί περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί.

Περίπου δέκα άτομα τα οποία ήθελαν να παρευρεθούν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, προσήχθησαν και απομακρύνθηκαν από την αστυνομία ώστε να υποβληθούν σε έλεγχο.

Η ομάδα των ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι μέλη Μακεδονικών Συλλόγων, απομακρύνθηκαν από τον περιβάλλοντα χώρα του Παλέ καθώς προφανώς κρίθηκε από την αστυνομία -παρότι δεν δηλώνεται επισήμως - ότι είχαν σπεύσει στον χώρο της συγκέντρωσης για να διαμαρτυρηθούν.

Ανάμεσα σε αυτούς που προσήχθησαν είναι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος και ο Γιώργος Ρακκάς της δημοτικής παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως τα μέτρα στο Παλέ είναι δρακόντεια.

 Μαζί του ήταν τρία ακόμη άτομα, τα οποία επίσης προσήχθησαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Τάτσιο, η προσαγωγή του έγινε χωρίς καμία δικαιολογία και αυτή την ώρα οδηγείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν προληπτικές προσαγωγές και άλλων ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για πρόκληση έντασης εντός του χώρου της εκδήλωσης, ενώ αυστηρός είναι ο έλεγχος για όσους περνούν μέσα στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ.

Την ίδια ώρα, δύο συγκεντρώσεις ήταν προγραμματισμένες. Η πρώτη είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Λευκού Πύργου. Η δεύτερη στην Καμαρά από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση, διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα και για την παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη.

«Αστακός» η πόλη

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για την τήρηση της τάξης στη Θεσσαλονίκη. Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνεται η ανάπτυξη 18 διμοιριών των ΜΑΤ και 11 διμοιριών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος. Παράλληλα, θα επιχειρήσουν drone και ελικόπτερο της αστυνομίας για τον από αέρος έλεγχο της κατάστασης που θα επικρατεί στους δρόμους, ενώ στην πόλη βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής οι δύο αύρες (εκτοξευτήρες νερού) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη.