H καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού ήταν το αντικείμενο του πρώτου διμερούς διαλόγου για τα θέματα αυτά μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, στη συνάντηση πήραν μέρος υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο κυβερνήσεων, στους τομείς της δικαιοσύνης και της αστυνομίας καθώς και μία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ειδικεύεται στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους.

Ειδικότερα, «οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους τρόπους καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο, στην εγκληματολογική έρευνα, στην εκπαίδευση εισαγγελέων και δικαστών και στην εξέταση τρόπων καταπολέμησης των κρουσμάτων αντισημιτισμού στην Ελλάδα».

«Ο διμερής διάλογος αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της αύξησης των κρουσμάτων αντισημιτισμού στην Ελλάδα», σημειώνεται στο ίδιο κείμενο, το οποίο αναφέρεται στις «επανειλημμένες βεβηλώσεις των Μνημείων του Ολοκαυτώματος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στον βανδαλισμό εβραϊκών νεκροταφείων και χώρων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και στις εκφράσεις αντισημιτισμού σε ακραία μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο».

Η χρονική συγκυρία του διαλόγου στην Αθήνα συμπίπτει επίσης με αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση του προσδιορισμού του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Ο διάλογος διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελλάδας σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ. Τις εργασίες άνοιξε η ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.