Ο πρώτος διμερής διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας με θέμα την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχοντες ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας των δύο χωρών καθώς και μία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ειδικεύεται στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους.

Ο διάλογος διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ. Η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρία Μαρία Γιαννακάκη, άνοιξε τις διεργασίες.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Ισραηλινών και Ελλήνων ειδικών επικεντρώθηκαν στους τρόπους καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο, την εγκληματολογική έρευνα για εγκλήματα μίσους, την εκπαίδευση εισαγγελέων και δικαστών πάνω στον εντοπισμό και στην δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους, τις διαδικασίες αστυνόμευσης στην καταπολέμηση του αντισημισμού καθώς και στην εξέταση τρόπων καταπολέμησης των κρουσμάτων αντισημιτισμού στην Ελλάδα.

Ο διμερής διάλογος αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της αύξησης των κρουσμάτων αντισημιτισμού στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι επανειλλημένες βεβηλώσεις των Μνημείων του Ολοκαυτώματος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο βανδαλισμός εβραϊκών νεκροταφείων και χώρων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μαζί με τις εκφράσεις αντισημιτισμού σε ακραία μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (ΚΙΣΕ) καθώς η Πρεσβεία του Ισραήλ έχουν καταδικάσει απερίφραστα τα κρούσματα βανδαλισμού εναντίον εβραϊκών χώρων.

Τέτοιο διάλογοι είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη των σχέσεων Ισραήλ- Ελλάδας σε ένα εύρυ πεδίο θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Η χρονική συγκυρία του διαλόγου στην Αθήνα συμπίπτει με αποφάσεις που έχουν παρθεί από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και μία που πάρθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση του προσδιορισμού του αντισημισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA).