Σε «εφιάλτη» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εξελιχθεί οι «πέντε φοβισµένοι τροµοκράτες» της Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών που φαίνεται να κτυπούν -για λόγους δικής τους ασφάλειας- µόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία για επιθέσεις τους µε βόµβες µεγάλης ισχύος.

Στην ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί τρόµο η αναµονή νέου κτυπήµατος από την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάµυνα», που συνηθίζει επίσης να κτυπά αυτές τις χρονικές περιόδους, αλλά και οι άγνωστοι βοµβιστές της απόπειρας επίθεσης στο σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, που έµεινε χωρίς ανάληψη ευθύνης. Σύµφωνα µε τις αναλύσεις της Αστυνοµίας, υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί δεύτερο κτύπηµα από τους ίδιους, για να υπάρξει κοινή ανάληψη ευθύνης.

Η βοµβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ τα ξηµερώµατα της ∆ευτέρας, που προκάλεσε µεγάλες ζηµιές στον τηλεοπτικό σταθµό, ήταν αναµενόµενη από την ΕΛ.ΑΣ., αφού γνωρίζει ότι από τις εννιά επιθέσεις της «ΟΛΑ» από τις αρχές του 2013 (σ.σ.: η πρώτη κατά των τότε γραφείων της Ν.∆.), οι έξι έχουν σηµειωθεί ∆εκέµβριο µήνα. Κι ανάµεσα σε αυτές, η προηγούµενη, µε την ανατίναξη του Εφετείου Αθηνών, όπου οι ένοπλοι διέφυγαν µε χαρακτηριστική άνεση. Γι’ αυτόν τον λόγο τις τελευταίες ηµέρες είχαν ζητηθεί έκτακτα µέτρα ασφαλείας για υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., δικαστικές Αρχές, υπουργεία και πρεσβείες.

Οµως δεν υπήρχε καµία σαφής ενηµέρωση για στόχευση κάποιου µέσου µαζικής ενηµέρωσης, όπως ο ΣΚΑΪ. Ετσι υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασµός. Μια ανάλυση, ωστόσο, των επιθέσεων και των κειµένων της «ΟΛΑ» προκαλούν ορισµένα ερωτήµατα. ∆εν είναι ότι το πρώτο κτύπηµα τον Ιανουάριο του 2013 ήταν στα γραφεία της Ν.∆., όπου, εκτός από πυροβολισµούς µε Καλάσνικοφ, επιχειρήθηκε να εκτοξευθεί και ρουκέτα.

Η µοναδική «αντικυβερνητική» επίθεση ήταν µία βόµβα, που δεν εξερράγη, στην Τράπεζα Εργασίας το 2017. Αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διατυπώσει τις απορίες τους για κάποια σηµεία των προκηρύξεων της «ΟΛΑ», όπου εκφράζεται σχεδόν συµπαράσταση στο σηµερινό κυβερνητικό κόµµα, την εποχή που αναλάµβανε την εξουσία.

Μία προκήρυξη συντάχθηκε µετά την τρίτη επίθεση της «ΟΛΑ» στις 12 ∆εκεµβρίου 2014, όταν ένοπλοι γάζωσαν στις 3 τα ξηµερώµατα το κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο Παλαιό Ψυχικό.

Οι τροµοκράτες χρησιµοποίησαν δύο Καλάσνικοφ, ρίχνοντας 54 σφαίρες µέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Ηταν η πρώτη περίοδος µεγάλης «ακµής» της οργάνωσης, αφού είχε προηγηθεί µε παρόµοιο τρόπο η επίθεση στην κατοικία του Γερµανού πρέσβη αλλά και η εκτόξευση ρουκέτας εναντίον αντιπροσωπίας αυτοκινήτων στη Βαρυµπόµπη. Στο κείµενο αυτό, λίγες ηµέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, αναφέρονταν τα εξής ιδιότυπα για µια αντιεξουσιαστική οργάνωση:

«Η συνέλευσή µας κατανοεί και σέβεται τη λαϊκή εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας το αντικειµενικά ευνοϊκότερο πεδίο που ανοίγει για τα χαµηλότερα κοινωνικά στρώµατα. Η αδιαµφισβήτητη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας αποτελεί αντικειµενικά µία θετική εξέλιξη, που οφείλουµε µε ψυχραιµία να επεξεργαστούµε». Τις ίδιες ηµέρες, ο δηµιουργός του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης, µέσα από τις Φυλακές ∆ιαβατών (είχε συλληφθεί τον Ιούλιο 2014 στο Μοναστηράκι) είχε προχωρήσει σε ανάρτηση, όπου διατύπωνε ακριβώς αντίθετη άποψη. Οπως έγραφε τότε, «µην έχουν κάποιοι αυταπάτες ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθεί το µνηµόνιο και οι δανειακές συµβάσεις, ότι δεν θα χρησιµοποιήσει την καταστολή και τα ΜΑΤ εναντίον όσων αντιδράσουν όταν αποκαλυφθεί το νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του».

Συµπληρώνοντας, ανέφερε «ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρεοκοπήσει πολιτικά αν πάρει την εξουσία, θα αποσυντεθεί και θα καταρρεύσει υπό το βάρος των αντιφάσεων και των υποχωρήσεων που θα κάνει, µη µπορώντας να σηκώσει το βάρος της πολιτικής που θα υποχρεωθεί να εφαρµόσει». ∆ιαφορά που προκαλεί τεράστια εντύπωση σε αστυνοµικούς που ασχολούνται µε τη δράση της «Οµάδας Λαϊκών Αγωνιστών».

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν µια σχετικά άρτια εικόνα για τη δηµιουργία και την εξέλιξη της «ΟΛΑ», καθώς και για όσους κτύπησαν τον σταθµό του Νέου Φαλήρου. Πιστεύουν ότι η «ΟΛΑ» δηµιουργήθηκε λίγο µετά τη µεγάλη φυγή του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα το καλοκαίρι του 2012, στη διάρκεια της δίκης για την πρώτη φάση του «Επαναστατικού Αγώνα». Και οι δύο ήταν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης 18µήνου και το εκµεταλλεύθηκαν. Οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι η «ΟΛΑ» δηµιουργήθηκε από τους ίδιους αναρχικούς, ηλικίας περίπου 45 ετών, που είχαν φτιάξει την περίοδο 2003-2006 τους διαβόητους «ληστές µε τα µαύρα».

Μια οµάδα, δηλαδή, 6-7 αναρχικών, που προχώρησαν την περίοδο 2003-2006 σε έξι ληστείες τραπεζών, µε λεία 600.000 ευρώ και στόχο την οικονοµική ενίσχυση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Τα ίδια πρόσωπα είχαν επαφές µε τον Βασίλη Παλαιοκώστα και µε άλλους ποινικούς. Ετσι, λοιπόν, αρχικά δηµιουργήθηκε η διαβόητη οµάδα των «ληστών του ∆ιστόµου», που προχώρησε την περίοδο 2012-2015 σε τουλάχιστον 15 ληστείες τραπεζών (Κλειτορία, Μέθανα, ∆ίστοµο, Βελεστίνο, Νεµέα, Ακράτα, Ωρωπό, Σπέτσες κ.ά.). Σε ορισµένες από αυτές συµµετείχε και ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ το «παρών» φαίνεται να έδωσε και ο Γιώργος Πετρακάκος, όπως κι ορισµένα άτοµα που επίσης ήταν ύποπτα για συµµετοχή στους «ληστές µε τα µαύρα».

Ο Γιώργος Πετρακάκος ήταν συνεργός το 2008 του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιοµηχάνου Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης συµµετείχαν αναρχικοί και ποινικοί. Οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν θεωρούν τυχαίο ότι όταν, στις αρχές του 2017, συνελήφθη η Πόλα Ρούπα στο σπίτι της στην Ηλιούπολη είχε διαπιστωθεί πως τη βοηθούσε στις ενέργειές της ο ποινικός Γιώργος Χαραλαµπίδης, που επίσης συµµετείχε στην απαγωγή του βιοµηχάνου το 2008.    

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ  

Οι αστυνοµικοί, λοιπόν, πιστεύουν ότι από αυτή τη σύµπραξη ποινικών και αναρχικών δηµιουργήθηκε αρχικά η «ΟΛΑ», που είχε µεγάλη δύναµη «πυρός», κάτι που φάνηκε στις πρώτες µαζικές επιθέσεις στα γραφεία της Ν.∆., στο σπίτι του Γερµανού πρέσβη, στην πρεσβεία του Ισραήλ και αλλού. Οµως το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε την περίοδο 2014-2015 τον Νίκο Μαζιώτη αλλά και τους περισσότερους από τους «ληστές του ∆ιστόµου» και βρήκε γιάφκες σε Φθιώτιδα, Μαγνησία και Μαραθώνα άλλαξε τα πράγµατα. Επιπλέον, η Αστυνοµία βρήκε ορισµένα ίχνη της οργάνωσης σε έρευνες στην περιοχή του Χολαργού, που έδειχναν πάλι σχέση µε τους «ληστές του ∆ιστόµου».

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε από τότε µία εικόνα ότι στην «ΟΛΑ» συµµετείχαν 4-5 άτοµα από τον αναρχικό χώρο που δεν τους γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ., δεν ήταν «σεσηµασµένοι» και οι οποίοι αρχικά είχαν συµπληρωµατικό, βοηθητικό ρόλο.

Την ύπαρξη αυτών των άγνωστων υπόπτων είχαν αντιληφθεί οι αστυνοµικοί από πλαστές ταυτότητες, από µη ταυτοποιηµένα αποτυπώµατα που είχαν βρει σε έρευνές τους για σύλληψη µελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και των «ληστών του ∆ιστόµου». Αυτός ο «πυρήνας» ατόµων υπεράνω υποψίας φαίνεται λοιπόν µετά τις συλλήψεις των βασικών συνεργών τους, αλλά και την πιθανή «απώλεια» του οπλισµού τους, ότι αποφάσισε να συνεχίσει τη δράση του µόνο µε βοµβιστικές επιθέσεις και µε πολύ αραιά κτυπήµατα, τα οποία είναι ιδιαίτερα µελετηµένα και µικρού ρίσκου.

Παράλληλα, οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιµούν ότι ίσως φθάνει η ώρα επανεµφάνισης της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάµυνα», που πραγµατοποιεί επιθέσεις µε όπλα και χειροβοµβίδες όπως αυτές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σε αστυνοµικούς στα Εξάρχεια, στις πρεσβείες της Γαλλίας και του Μεξικού κ.ά. Εφιάλτη πάντως για την ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί τυχόν κτύπηµα «φονικό» κατά αστυνοµικού, κυρίως, στόχου τις επόµενες ηµέρες. Επιπλέον ερώτηµα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαπιστώσει ποια θα είναι η επόµενη κίνηση αυτών που προχώρησαν στην αποτυχηµένη απόπειρα βοµβιστικής επίθεσης στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείει πίσω από αυτήν την επίθεση να υπάρχει ένα τρικ αναρχικών, όπως συνέβη και στην έκρηξη βόµβας που τραυµάτισε τον Μάιο του 2017 τον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήµο, να µην προχωρούν σε ανάληψη ευθύνης. Κι αυτό για να δηµιουργούν σύγχυση, να µη «χρεώνονται» πολλές επιθέσεις συνολικά κάποιας οργάνωσης, αλλά και όταν κρίνουν ότι υπάρχει κάποιο απρόοπτο. Με τους αστυνοµικούς να µην αποκλείουν ωστόσο οι «βοµβιστές Ντογιάκου» να ετοιµάζουν επανεµφάνιση, όπου θα αποφύγουν το λάθος στον εκρηκτικό µηχανισµό.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ