Στα λευκά ξύπνησαν πολλές περιοχές της χώρας, καθώς από αργά χθες το βράδυ, παραμονή Χριστουγέννων ψυχρό μέτωπο εισέβαλε από τα βόρεια σύνορα της χώρας προκαλώντας βροχοπτώσεις στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους που τοπικά δημιούργησαν προβλήματα.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της χώρας, με τις εικόνες των λευκών τοπίων να συναρπάζουν

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης θα σημειωθούν χιονοπτώσεις όλα τα ορεινά και ημιορεινά του κορμού της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και μεγάλο μέρος της Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Στο μεταξύ, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας πλησιάζει τους 20°C το πρωί των Χριστουγέννων.

Αυτή την ώρα στο Καϊμακτσαλάν η θερμοκρασία είναι -11 βαθμοί Κελσίου, στο Σέλι -5, στο Μέτσοβο -7, στην ορεινή Φωκίδα -7, στο Καρπενήσι -5. Στον αντίποδα, η θερμοκρασία (στις υψηλότερες τιμές της) θα φτάσει εντός της ημέρας στο Καστελόριζο τους 16 βαθμούς, τους 14 στο Τυμπάκι, και τους 13 στη Ρόδο.

Χιονίζει στην Πάρνηθα - Δείτε LIVE εικόνα

Στα λευκά έχει «ντυθεί» και πάλι το μεγαλύτερο βουνό της Αττικής, όπως φαίνεται και στις live κάμερες από το καταφύγιο Μπάφι.

Δείτε live εικόνα από το καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται λόγω της χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας.

Έντονη χιονόπτωση σε πολλά σημεία της Στερεάς Ελλάδας

Ξημέρωμα Χριστούγεννα και στα ορεινά των Τρικάλων, ντόπιοι και χιλιάδες επισκέπτες χαίρονται το χιονάκι που έπεσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με το trikalaola, το χιόνι έχει φτάσει τους 15 πόντους, και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου είναι πλέον έτοιμο να φιλοξενήσει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Από τις 7 το πρωί τα φαινόμενα είναι έντονα στο Καρπενήσι και σε ολόκληρη την Ευρυτανία, αλλά και στη Βόρεια Φθιώτιδα σε περιοχές του Δήμου Δομοκού.

Επίσης χιονίζει δυτικότερα στα ορεινά χωριά του Δήμου Μακρακώμης και πιο νότια στον ορεινό όγκο του Δήμου Λαμιέων

Ανάλογη η εικόνα και στα 3-5 Πηγάδια όπου όπως γράφει το xionodromika.gr έχει ρίξει 10 εκ. νέο χιόνι!

Αυτή την ώρα στο Καϊμακτσαλάν η θερμοκρασία είναι -11 βαθμοί Κελσίου, στο Σέλι -5, στον Πολύγυρο 1, στο Κιλκίς 4 και στη Θεσσαλονίκη 6.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ήδη «η ηλιοφάνεια στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα παίρνει τη θέση των πυκνών νεφώσεων που δημιουργεί το μέτωπο, όμως η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας πλησιάζει τους 20°C το πρωί των Χριστουγέννων».

Όπως, δε, σημειώνει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει σήμερα Χριστούγεννα ολόκληρη τη χώρα από βορρά προς νότο (περίπου 600 km), σε μόλις 12 ώρες!

Βάσει των προγνωστικών στοιχείων, το μέτωπο στις 03:00 τα ξημερώματα βρισκόταν στη Μακεδονία, ενώ στις 15:00 μετά το μεσημέρι θα προσεγγίζει την Κρήτη, διανύοντας περίπου 600 km σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, κινούμενο δηλαδή κατά μέσο όρο με ταχύτητα 50km/h.

Έντονα φαινόμενα από το βράδυ
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες στην Κεντρική Εύβοια, όπως επίσης στα βόρεια της Αττικής και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Όπως παρατηρούμε στους χάρτες του υετού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως νοτιότερα, αλλά παρ’ όλα αυτά, επειδή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα έρθουν ακόμη ψυχρότερες αέριες μάζες, οι χιονοπτώσεις ενδέχεται τοπικά να είναι πυκνές.

Χιόνια και στην Αττική από τη νύχτα

Στην Αττική ανήμερα τα Χριστούγεννα περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά και προοδευτικά σε ημιορεινά τμήματα του νομού. Από τις νυκτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 26/12 χιονόπτωση είναι πιθανό να εκδηλώνεται κατά περιόδους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά περιόδους τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία τα Χριστούγεννα στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς, με τις μέγιστες να σημειώνονται τις πρωινές ώρες, ενώ την Τετάρτη δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Την Τετάρτη πολλές περιοχές της Ελλάδας θα δουν τον υδράργυρο να πέφτει υπό τους μηδενός. Ειδικότερα:

στη Φλώρινα – 12 βαθμούς Κελσίου

στις Σέρρες – 8 βαθμούς Κελσίου

στη Λάρισα -7 βαθμούς Κελσίου

στα Γιάννενα – 6 βαθμούς Κελσίου

στην Αλεξανδρούπολη -5 βαθμούς Κελσίου

στην Λαμία – 3 βαθμούς Κελσίου

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την ημέρα των Χριστουγέννων

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα). Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Νέα πτώση από τη νύχτα προς την Τετάρτη.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα). Τη νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 00 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Νέα πτώση τη νύχτα προς την Τετάρτη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Ηπείρου και βαθμιαία της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου. Από το βράδυ σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) αρχικά της Θεσσαλίας και βαθμιαία και των υπολοίπων περιοχών. Τη νύχτα τα φαινόμενα στην ανατολική

Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και γρήγορα βόρειοι 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Σε αισθητή πτώση από το απόγευμα.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά των νησιών του βορείου Αιγαίου.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: στα βόρεια από 04 έως 08 και στα νότια από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη

Την Τετάρτη 26/12/2018 βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στην Αττική ανήμερα τα Χριστούγεννα περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά και προοδευτικά σε ημιορεινά τμήματα του νομού. Από τις νυκτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 26/12 χιονόπτωση είναι πιθανό να εκδηλώνεται κατά περιόδους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά περιόδους τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία τα Χριστούγεννα στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς, με τις μέγιστες να σημειώνονται τις πρωινές ώρες, ενώ την Τετάρτη δε θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούςΚελσίου. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Την Πέμπτη 27/12, ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Δείτε με βάση την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. που υπάρχουν προβλήματα στους δρόμους:

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΡΟΔΟΠΗ

Κλειστές οι ισόπεδες ιρλανδικού τύπου διαβάσεις: 1) Μεσοχωρίου, 2) Bιολογικού & 3) Μωσαϊκού.

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

ΦΛΩΡΙΝΑ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 10ο έως 30ο χλμ.

Ε. Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από 4ο έως 28ο χλμ.

Επ. Ο. Αετού-Νυμφαίου, από 2ο έως 9ο χλμ.

Ορεινό Επαρχιακό δίκτυο του Δ. Φλώρινας.

Ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Πρεσπών.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Ε.Ο. Καστοριάς – Φλωρίνης (μέσω Βίτσιου), από 18ο – 28ο χλμ.

ΗΜΑΘΙΑ

Δημ. Ο. Νάουσας προς (3-5) Πηγάδια, από 10ο έως 17ο χλμ. (Χ/Κ).

Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Βέροιας- Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 91ο (Καστανιά) έως 97ο χλμ., όρια με Ν. Κοζάνης.

Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 19ο (δ/ση Κωστοχωρίου) έως 26ο (Χ/Κ Σελίου).

Δημ. Ο. Νάουσας – Σελίου, από 10ο έως 17ο (Χ/Κ Σελίου).

ΠΕΛΛΑ

Οδικό δίκτυο Τ.Κ. Κερασιάς προς το Χ/Κ Βόρας, από το 7ο χλμ. (δευτερεύον οδικό δίκτυο πρόσβασης στο Χ/Κ).