Στη σύλληψη δύο ατόμων, από τα δέκα που είχαν προσαχθεί από την περιοχή γύρω από την αμερικάνικη πρεσβεία, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην επίθεση με μπογιές εναντίον της πλαϊνής εισόδου του γκαράζ της πρεσβείας, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Την προανάκριση για το περιστατικό ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Κρατική Ασφάλεια, προχωρώντας σε δέκα προσαγωγές από την περιοχή του Λυκαβηττού όπου διέφυγαν οι δράστες.

Οι Αρχές προχώρησαν σε δέκα προσαγωγές συνολικά λίγα λεπτά μετά την επίθεσημε μπογιές στην πρεσβεία των ΗΠΑ όμως από αυτές οι δυο  κατέληξαν σε συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση με μπογιές έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Σχεδόν άμεσα ενημερώθηκαν πληρώματα περιπολικών και ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα από την πλευρά της οδού Δορυλαίου, όπου βρίσκεται το πάρκινγκ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση έγινε από άτομα, τα οποία επέβαιναν σε μηχανάκια και έριξαν μπαλόνια με μπογιές.

Δείτε μέρος από την ανάρτηση του Ρουβίκωνα στο Facebook:

Την καταδίκη τους για την επίθεση στην πρεσβεία της Αμερικής εξέφρασαν οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας


Την καταδίκη του για την επίθεση του Ρουβίκωνα στην Αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τη ρήψη χρωμάτων βαφής, από μέλη αντιεξουσιαστικής ομάδας, στο προαύλιο της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να πλήξουν τους στενούς, διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, που ενισχύεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και την περιοχή. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή την επίθεση μελών του «Ρουβίκωνα» στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Μέσω του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμου Χαρακόπουλου, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «Όσο το υπουργικό δίδυμο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει να αναζητά τις διευθύνσεις των μελών του Ρουβίκωνα, η αγαπημένη “συλλογικότητα” του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εξευτελίζει κάθε έννοια ασφάλειας. Σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια στην πρωτεύουσα, οι “γνωστοί άγνωστοι” έδρασαν εναντίον άλλης μίας ξένης διπλωματικής αντιπροσωπείας, χωρίς να τους εμποδίσει κανείς. Η εικόνα της Ελλάδας ως ευνομούμενου και ασφαλούς κράτους πλήττεται διεθνώς.

Ωστόσο, αυτή είναι η συνέπεια της επί μια τετραετία ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία επιδεικνύει πρωτοφανή ανοχή σε παραβατικές ομάδες του περιθωρίου, οι οποίες με τη σειρά τους αποθρασύνονται.

Άλλωστε, μετά τη λειτουργία γραφείου στη Φιλοσοφική, οι Ρουβίκωνες συναναστρέφονται τον αρχιδολοφόνο της “17 Νοέμβρη” Δημήτρη Κουφοντίνα τον οποίον συνοδεύουν στους περιπάτους του.

Για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την εικόνα ενός ευνομούμενου κράτους».

Φυσικά και ο πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την ως «Χαζό και παράλογο βανδαλισμό» με ανάρτησή του στο Twitter.

Αφού εύχεται με greeklish «Καλή Χρονιά», ο κύριος Πάιατ ευχαριστεί την Ελληνική Αστυνομία για την «γρήγορη δράση της».

Τέλος επισημαίνει πως ενώ στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη πολιτικές διεργασίες στην κυβέρνηση και ο ίδιος σχετικά θα απέχει από την επικαιρότητα, εν τούτοις παρεμβαίνει με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ολόκληρο το tweet του πρέσβη:

«Καλή Χρονιά! Χαίρομαι που επέστρεψα στην Ελλάδα! Κατά την διάρκεια της συγκυρίας στην αμερικανική κυβέρνηση, θα έχω λιγότερη δημόσια παρουσία στην καθημερινότητά μου, αλλά θέλω να καταδικάσω τον χαζό και παράλογο βανδαλισμό που έγινε το πρωί στην πρεσβεία των ΗΠΑ και να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία για την γρήγορη δράση της».