Σημαντικός όγκος στοιχείων έχει αντληθεί από τις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με πληροφορίες, από έφοδο που πραγματοποιήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες σε εταιρία η οποία φέρεται να είχε έδρα τον Ασπρόπυργο και συνεργαζόταν με τη φαρμακοβιομηχανία.

Κατά την έφοδο σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, πραγματοποιήθηκε συλλογή τεράστιου όγκου στοιχείων τα οποία, οπως λένε, ακόμα κι αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα είχαν αξιολογήσουν , ενώ η αποτυπωσή τους σε χαρτί με βαση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα απαιτούσε 14 χρόνια!

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν αντλήσει στοιχεία και από τις κατά καιρούς έρευνες στα γραφεία της Novartis αλλά κι από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, η αξιοπιστία των οποίων όπως έλεγαν ανώτατες εισαγελικές πηγές είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται κι από το νόμο. Επίσης, στοιχεία έχουν προκύψει κι από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών το οποίο έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους και συγγενικά τους προσωπα . Άνοιγμα λογαριασμών εχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους, ενώ για συγκεκριμένα προσωπα έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.


Ερευνάται και για ξέπλυμα ο Μανιαδάκης


Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, συνεχίζουν την έρευνα τους, για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο, Νίκου Μανιαδάκη.

Συγκεκριμένα η έρευνα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούν τα στοιχεία της υπόθεσης αλλά και παλιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κ.Μανιαδάκη. Επιπλέον, εξετάζουν και το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά στο όνομα του καθηγητή αναφέρθηκε στην κατάθεση της, προστατευόμενη μάρτυρας με τον όνομα Αικατερίνη Κελέση (Νοέμβριος 2017). Στη συνέχεια κι ενώ μεσολάβησαν οι δυο καταθέσεις του κ. Μανιαδάκη, η προστατευόμενη μάρτυρας ανακάλεσε τις αρχικές καταγγελίες της.Παράλληλα , η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα δέκα πολιτικά προσωπα προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσει το σημαντικό αυτό κομμάτι της έρευνας και είτε να προχωρά σε άσκηση δίωξης είτε σε αρχειοθέτηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στοχος είναι να ολοκληρώνεται κατά χρονική περίοδο η έρευνα και σε πρώτο πλανο φέρεται να βρισκεται η περιοδος 2010-12 , οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρκάκου.


Ενέργειες Μανιαδάκη


Σήμερα, πάντως, ο κ.Μανιαδάκης, μέσω του συνηγόρου του, προχώρησε σε δύο ενέργειες. Από τη μία κατέθεσε ένσταση ακυρότητας της εις βάρος του δίωξης και από την άλλη, προσέφυγε κατά της διάταξης απαγόρευσης εξόδου που έχει εκδοθεί σε βάρος του.Στη ένσταση ακυρότητας που κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκιας, και πως δεν αρκει μόνο η ασαφής χωρις κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βαρος του. Παράλληλα τονίζει, πως η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε , καθως δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλα ήταν άτυπος συμβουλος υπουργών.Ακόμη, ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βαρος της διάταξης με την οποια του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηριζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινικη δίωξη σε βαρος του ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η εισαγγελια να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.


Δεν υπάρχει...στικάκι


Την ίδια στιγμή, σήμερα, ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά πως στο τελευταίο τους ταξίδι οι Έλληνες εισαγγελείς στη Βιέννη , αρνήθηκαν να παραλάβουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου , στοιχεία σε στικάκι που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού. Στο ταξίδι στη Βιέννη συμμετείχαν η επικεφαλής της εισαγγελίας Δαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πρόσφατα) ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Πάντως, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα διέταξε με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κ. Αγγελής ζητησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επισημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει. Ο κ. Αγγελής επέβαλε σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ.Αγγελής.

Παράλληλα, ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για μια ακόμα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.