Σαρώνει την χώρα η κακοκαιρία και ο «Τηλέμαχος» έφτασε μέχρι και την Αθήνα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα αναμένονται να είναι διαρκέσουν κα τις επόμενες ημέρες, με την Αττική να μπαίνει στο στόχαστρο του χιονιά. Η κακοκαιρία «Τηλέμαχος» έφτασε στην Αττική, όπου η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη, από την Κηφισιά και πάνω, ενώ έχουν ληφθεί και μέτρα από την τροχαία για την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφαλή κίνηση των οχημάτων.

Ειδικά στην Αττική αναμένεται να το στρώσει σε αρκετές περιοχές. Δεν αποκλείεται σε ορισμένα σημεία στο κέντρο να υπάρξει χιονόστρωση, όμως όσο πλησιάζουμε προς τη θάλασσα τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες.

Οι μετεωρολόγοι πάντως θεωρούν βέβαιο ότι οι κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αθήνας θα δουν άσπρη μέρα. Από τις 7 το βράδυ διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης λόγω χιονόπτωσης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τα διόδια Αφιδνών προς Λαμία καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών από το 6ο χιλιόμετρο στην Μάνδρα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.  

Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες, πριν οδηγήσετε με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.). 

Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση. Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).  

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

Σε 16 από τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής έχει μέχρι στιγμής ληφθεί η απόφαση να μείνουν αύριο κλειστά τα σχολεία, ενώ σε μια σειρά άλλων δήμων -πέριξ του κεντρικού τομέα του Περιφέρειας- γίνονται συζητήσεις μεταξύ διευθυντών σχολείων και τοπικών αρχών, προκειμένου να αποφασισθεί εάν τελικά θα λειτουργήσουν ή όχι τα σχολεία αύριο, λόγω της κακοκαιρίας. 

Μέχρι στιγμής, σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι δήμοι: Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδας, Ωρωπού, Διονύσου, Σαρωνικού, Κρωπίας, Παλλήνης, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου.

Στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής έχει μέχρι στιγμής αποφασισθεί να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους δήμους: Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού, έχει ληφθεί απόφαση μη λειτουργίας των σχολείων μέχρι στιγμής στο δήμο Σπετσών.   

Η λειτουργία των σχολείων σε άλλους δήμους θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του καιρού, που μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει επικίνδυνες εξάρσεις. Αναμένεται να υπάρξει νεώτερη ενημέρωση, ενώ η σελίδα της Περιφέρειας Αττικής όπου ανακοινώνονταν οι αποφάσεις για το κλείσιμο ή τη λειτουργία των σχολείων έχει «πέσει».