Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα μας και η επέλαση του «Τηλέμαχου» έφερε τα χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας

Την ίδια στιγμή, η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις, λόγω των ολονύχτιων χιονοπτώσεων.

Συγκεκριμένα, άνδρες της πυροσβεστικής προχώρησαν στη διακομιδή έξι ατόμων σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ενώ η υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά μεταφοράς ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε μεταφορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε 2 περιπτώσεις

Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα σχολεία στην χώρα παραμένουν κλειστά την Τρίτη.

Αρκετά είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς έκλεισαν δρόμοι και η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι μετακινήσεις είναι δύσκολες καθώς έχει δημιουργηθεί παγετός σε πολλά σημεία του οδικού άξονα, με αποτέλεσα να παραμείνουν κλειστεί με απόφαση της τροχαίας πολλοί δρόμοι.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω του ισχυρού παγετού. Παγετός και πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και στη Χαλκιδική αλλά και στην Τρίπολη.

Στη Στενή Ευβοίας το χιόνι φτάνει και ξεπερνά τα 2 μέτρα με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο.

Χιόνια στην Αττική 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, η επέλαση του Τηλέμαχου είχε ξεκινήσει από τα βόρεια προάστια και περιοχές όπως το Χαλάνδρι και η Κηφισιά.

Από την χιονόπτωση έχουν προκληθει προβλήματα στο οδικό δίκτυο, με την τροχαία να συνιστά προσοχή σε όσους κινούνται, κυρίως στα βόρεια προάστια.

Οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αν δεν είναι απαραίτητο και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιόνισε και στο Ρέθυμνο

Μία πόλη αλλιώτικη, η χιονισμένη πόλη του Ρεθύμνου, που ντύθηκε στα λευκά από νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το διαφορετικό σκηνικό, οι καλά προετοιμασμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αλλά και η αναμονή μικρών και μεγάλων για το προαναγγελθέν χιόνι, συνθέτουν το σκηνικό στο Ρέθυμνο με τις μεσαιωνικές επιρροές και τα σταθερά βήματα εκσυγχρονισμού του.

Το σύνολο του νομού με κυρίαρχες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές έχει καλυφθεί από χιόνι, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με δεδομένη όμως και επιτακτική, την ανάγκη της μέγιστης προσοχής από οδηγούς και πεζούς.

Τα σχολεία στον ορεινό Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια και στα χωριά των ημιορεινών και ορεινών δήμων, παρέμειναν σήμερα κλειστά λόγω της κακοκαιρίας αλλά και για την ασφάλεια των μαθητών, όπως αποφασίστηκε.

Το ίδιο συνέβη και στο Ηράκλειο όπου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων με απόφαση του αντιδημάρχου Παιδείας δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία: δημοτικό σχολείο Καρκαδιώτισας, νηπιαγωγείο Κυπαρισσίου, νηπιαγωγείο και δημοτικό Δαφνών, νηπιαγωγείο και δημοτικό Βασιλειών, νηπιαγωγείο και δημοτικό Σκαλανίου, νηπιαγωγείο και δημοτικό Σταυρακίων, νηπιαγωγείο και δημοτικό Κάτω Ασιτών, νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Βενεράτου, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Αγίου Μύρωνα, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Προφήτη Ηλία. Παράλληλα ο δήμος ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό και σήμερα Τρίτη ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο επικοινωνίας 2813409500.

Τα προβλήματα στις μετακινήσεις

Επί της Λεωφόρου Κύμης, από το Ολυμπιακό Χωριό προς την Εθνική Οδό, είχαν διπλώσει νωρίτερα δύο νταλίκες λόγω της κακοκαιρίας. Λόγω του περιστατικού καταγράφονταν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στις γύρω οδούς.

Άνοιξε πάντως η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί από τις 2.30 το πρωί λόγω της χιονόπτωσης.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην λεωφόρο Διονύσου από το ύψος του γηπέδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Πέτρο ενώ με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θήβας .

Κλειστή παραμένει από το απόγευμα της Δευτέρας η περιφερειακή οδός Πεντέλης και η λεωφόρος Πάρνηθας.

Λόγω χιονόπτωσης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τα διόδια Αφιδνών προς Λαμία καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών από το 6ο χιλιόμετρο στην Μάνδρα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Διεκόπη η κυκλοφορία – λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης – και στην λεωφόρο Χασιάς. Τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν από το ύψος του καταστήματος Αβραμίδης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι τον Άγιο Πέτρο και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας για τέσσερις ώρες

Από τις 4 τα ξημερώματα η τροχαία είχε κλείσει την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα από το ύψος τη γέφυρας Καλυφτάκη μέχρι τα διόδια της Θήβας.

Η κυκλοφορία αποκατάσταση μετά τις 8.30 το πρωί όπου εκχιονιστικά μηχανήματα πηγαίναν μπροστά από τα οχήματα για να διώχνουν το χιόνι και να αποφευχθούν ατυχήματα.

Χωρίς ρεύματα περιοχές των βορείων προαστίων
Προβλήματα έχει φέρει η χιονόπτωση που πλήττει την Αττική καθώς χωρίς ρεύμα είναι πολλές περιοχές της Άνοιξης, της Δροσιάς και της Σταμάτας του δήμου Διονύσου.

Όπως δήλωσε νωρίς το πρωί στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης, το πρόβλημα είναι αρκετά εκτεταμένο ενώ δεν υπάρχει εκτίμηση από την ΔΕΗ για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη. Το χιόνι εκεί είναι πυκνό και τα συνεργεία έως τις 7 το πρωί δεν είχαν ακόμη βρει τρόπο να προσεγγίσουν την περιοχή.

Κανονικά ο ΗΣΑΠ από Πειραιά-Κηφισιά - Διακοπή στον Προαστιακό

Ακινητοποιημένος είναι ένας συρμός του προαστιακού σιδηροδρόμου στη ζώνη Πεντέλη, επί περίπου μια ώρα, λόγω διακοπής ρεύματος.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Ειρήνη- Κηφισιά του ηλεκτρικού. Η κίνηση πλέον διεξάγεται κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ.

Nωρίτερα τα δρομολόγια εκτελούνταν από τον Πειραιά μέχρι τον σταθμό Ειρήνη, λόγω της έντονης χιονόπτωσης στην Αθήνα.

Ακινητοποιημένος είναι ένας συρμός του προαστιακού σιδηροδρόμου στη ζώνη Πεντέλη, επί περίπου μια ώρα, λόγω διακοπής ρεύματος. Συμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει προσωρινή διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Κλειστά τα δικαστήρια

Ανακοινώνεται ότι μετά από συνεννόηση των διευθύνσεων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστές με πράξη του Υπουργού, λόγω πρόληψης τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργούσε η δυσκολία πρόσβασης των διαδίκων σε αυτές. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υποθέσεις που δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία.

Κήρυξη περιοχών των ΠΕ Κιλκίς και Σερρών σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, κήρυξε τον Δήμους Κιλκίς και το Δήμο Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και παγετός) που εκδηλώθηκαν από τις 03-01-2019 στις παραπάνω περιοχές.

Για τους ίδιους λόγους, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκαν επίσης στο Δήμο Σιντικής, της Περιφερειακής Ενότητα Σερρών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι εξής περιοχές:

Οι Τοπικές Κοινότητες: Άνω Ποροϊων, Κάτω Ποροϊων, Μακρυνίτσας, Νεοχωρίου, Πλατανακίων, Καστανούσσης και Ανατολής, της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης
Οι Τοπικές Κοινότητες: Ακριτοχωρίου και Μανδρακίου, της Δημοτικής Ενότητας Πετριτσίου
Και οι Δημοτικής Ενότητες: Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου και Προμαχώνος

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 

Η κακοκαιρία επηρεάζει και τους μαθητές, αφού από τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, οι 45 έχουν πλέον αποφασίσει να μη λειτουργήσουν τα σχολεία την Τρίτη.

Ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί σε συνάρτηση με τα καιρικά φαινόμενα.

Περιφέρεια Αττικής

Στον Κεντρικό Τομέα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Ηλιούπολης, Γαλατσίου, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου και Δάφνης – Υμηττού.

Στον Βόρειο Τομέα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου Παπάγου-Χολαργού, Κηφισιάς, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μεταμόρφωσης.

Στον Νότιο Τομέα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου – Ταύρου και Νέας Σμύρνης.

Στον Δυτικό Τομέα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα (και για 9/1/2019), Παιανίας, Σπάτων -Αρτέμιδας, Ωρωπού, Διονύσου, Σαρωνικού, Κρωπίας, Παλλήνης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους δήμους: Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Ασπροπύργου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Σπετσών και Σαλαμίνας.

Ο αριθμός των δήμων, των οποίων τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν αύριο, ενδέχεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα.

Κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί την Τετάρτη σε πολλές περιοχές

Ο παγετός και οι χιονοπτώσεις θα κρατήσουν και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου τα σχολεία κλειστά σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στον Διόνυσο και τον Μαραθώνα της Αττικής.

Στον Δήμο Ωρωπού θα παραμείνουν κλειστοί οι ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας του παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, ο δήμος Βόλβης ανακοίνωσε πως δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης όλα τα σχολεία στους δήμους Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας με απόφαση δημάρχων για την ασφάλεια των μαθητών.

Στον δήμο Λαγκαδά, εκτός από τα σχολεία, κλειστές θα παραμείνουν οι μονάδες των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί.

Από τον δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής ανακοινώθηκε πως αύριο Τετάρτη η προσέλευση των μαθητών μπορεί να γίνεται έως τις 9:30 το πρωί, λόγω του παγετού στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία της παραλιακής ζώνης του δήμου (Όλυνθος, Γερακινή Καλύβες, Ορμύλια, Μεταμόρφωση).

Λόγω της παρατεινόμενης κακοκαιρίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο Κατερίνης.

Στον δήμο Έδεσσας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αντίθετα κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.

Καστοριά: Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Καστοριάς, δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη.

Φλώρινα: Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Παλαμά Καρδίτσας: Λόγω του ισχυρού παγετού τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη. Θα λειτουργήσουν κανονικά οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Ανοιχτά τα σχολεία στον Πειραιά

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Πειραιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες και οι μετεωρολογικές προβλέψεις επιβάλλουν τη μη λειτουργία τους και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Προβλήματα στις συγκοινωνίες έφερε σε πολλές περιοχές της Αττικής ο «Τηλέμαχος». Τα δρομολόγια του ηλεκτρικού εκτελούνται από σήμερα το πρωί από τον Πειραιά μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη» μόνον, ενώ κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια του μετρό από Δουκ. Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα οποία είχαν διακοπεί νωρίς το πρωί λόγω προβλημάτων στη σηματοδότηση του προαστιακού.

Μεταβολές-τροποποιήσεις υπάρχουν σε αρκετές διαδρομές δρομολογίων σε λεωφορεία λόγω της χιονόπτωσης, ενώ με κάποιες μικρές καθυστερήσεις διεξάγονται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δικτυο της χώρας.

Σταδιακή αποκατάσταση των δρομολογίων του προαστιακού προς αεροδρόμιο

Αποκαθίστανται σταδιακά τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την απόσυρση του ακινητοποιημένου συρμού στη ζώνη Πεντέλης, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στους -21 βαθμούς στο Νευροκόπι

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -21 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου σταθμών meteo-ΕΑΑ, σε αρνητικές θερμοκρασίες ο Νέος Καύκασος Φλώρινας (-20,4), τα Γρεβενά (-19,9), η Βωβούσα Ιωαννίνων (-19,5), το Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-19,3), η Φλώρινα (-18,8), η Πτολεμαΐδα (-18,5) και το Περτούλι (-17,5).

Θεσσαλονίκη: Εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο με το ενός έτους παιδί του

Ένας πατέρας και το μόλις ενός έτους παιδί του εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητο τους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στον επαρχιακό δρόμο Σοχού–Μαυρούδας, στο νομό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που κλήθηκε στις 23:50, το όχημα ακινητοποιήθηκε όχι από χιονόπτωση αλλά από αιφνίδιο ανεμοσούρι. Κλιμάκιο πυροσβεστών με τη συνδρομή αλατιέρας του Δήμου απεγκλώβισαν τον πατέρα και το παιδί του από το χιόνι που έφτανε στο οδόστρωμα τους 70 πόντους.

Αποκλεισμένα χωριά στην Εύβοια
Αδύνατη λόγω του ύψους του χιονιού είναι η πρόσβαση στις τοπικές κοινότητες Μακρυχωρίου, Βρύσης και Κρεμμαστού στην Εύβοια, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Σκόπελο

Αποκαταστάθηκε τελικά η βλάβη που υπήρξε λόγω της κακοκαιρίας στο δίκτυο της ΔΕΗ της Σκόπελου, με αποτέλεσμα η ηλεκτροδότηση στο νησί να έχει επανέλθει. Υπενθυμίζεται πως η κακοκαιρία «Τηλέμαχος» έχει πλήξει τις Σποράδες και ιδιαίτερα το νησί της Σκοπέλου τις τελευταίες ώρες, καθώς το χιόνι έχει καλύψει όλοκληρο το νησί.

Τα σχολεία στη Σκόπελο δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη για την ασφάλεια των μαθητών. Στα ορεινά του νησιού, το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο, ενώ πυκνό είναι το χιόνι ακόμη και μέσα στη πόλη. Στο οδικό δίκτυο δεν σημειώνονται ιδιαίτερα προβλήματα.

Τουλάχιστον δέκα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε να κρατηθούν οι δρόμοι του νησιού ανοιχτοί.