Ευθεία θέση στο Σκοπιανό λαμβάνει η μοναστική πολιτεία του Άθω αποφασίζοντας ομοφώνως να στείλει εκπροσώπους της στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών που θα παραστούν θα είναι και ο ηγούμενος Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Επτά χρόνια νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2011, προφυλακίζονταν κατηγορούμενος για τις ανταλλαγές των ακινήτων του Δημοσίου.

Στις δίκες που ακολούθησαν το υποτιθέμενο «σκάνδαλο Βατοπεδίου» κατέρρευσε πλήρως. Σήμερα, έχει επανέλθει πλήρης παρεμβαίνοντας, με θρησκευτικό σεβασμό, στα δρώμενα.

Αναμφίβολα η παρουσία του θα συμβάλλει στην ανάδειξη και διάδοση της λαϊκής βούλησης για το μείζον θέμα του ονοματολογικού της γείτονος το οποίο «επιλύεται» ερήμην των πολιτών από … αριστερή κυβέρνηση.

Κι ο γέροντας Εφραίμ την επαύριο του συλλαλητηρίου θα μιλήσει στο «Παλλάς» για τον βίο και το έργο του οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, κορυφαίου θεολόγου του 20ου αιώνα και εκ των κύριων πνευματικών πατέρων της Σερβικής Ορθόδοξης εκκλησίας.

Μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του το 1979 ζούσε υπό επιτήρηση σ΄ ένα μικρό μοναστήρι στην πόλη Βαλίεβο της Σερβίας. Το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο τον είχε συλλάβει και φυλακίσει από το 1945 σχεδιάζοντας ακόμη και να τον εκτελέσει.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και οι συμπτώσεις παράγουν συμπεράσματα.