Ακριβώς την ώρα, κατά την οποία το ογκώδες συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα ήταν σε εξέλιξη, από τη συχνότητα της ΚΡΗΤΗ TV προβάλλονταν η εκπομπή «Ορθόδοξος Λόγος». Η εκπομπή, στην οποία συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης τη Μακεδονία.

Η εκπομπή, με παρουσιαστή τον καθηγητή Δογματικής Θεολογίας κ. Ιωάννη Λίλη και εκλεκτούς προσκεκλημένους, ξεκίνησε με παράθεση στοιχείων, ως προς την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλήθηκαν επιστημονικές απόψεις, τόσο από καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όσο και από παράγοντες εντός του ίδιου του κράτους των Σκοπίων, οι οποίες συγκλίνουν στο ότι οι κάτοικοι του κρατιδίου αυτού έχουν σλαβικές ρίζες και στο ότι όσα λέγονται για το αντίθετο, στερούνται επιστημονικής βάσης.

Παράλληλα, προβλήθηκαν ιστορικοί χάρτες, στους οποίους διακρίνεται ότι το νοτιότερο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας είχε την ονομασία «Βαρντάρσκα» επί αιώνες και ότι αλλάχθηκε μόλις το 1944, με απόφαση του καθεστώτος του στρατάρχη Τίτο.

Στη συνέχεια, αναγνώστηκε από τον πατέρα Νικόλαο Κριτσωτάκη, εφημέριο του ομώνυμου Ιερού Ναού στο χωριό Άγιος Μύρωνας, η ανακοίνωση της Εκκλησίας Κρήτης, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης διατυπώνει με δυνατή φωνή προς κάθε κατεύθυνση, σεβόμενη την Ιστορία και το αίμα της εθελούσιας προσφοράς των Κρητών Μακεδονομάχων, ότι η Μακεδονία είναι μία, Ελληνική και αδιαπραγμάτευτη (…) ζητούμε να μην επιτραπεί η χρήση του ονόματος "Μακεδονία" ή παράγωγό του για τα Σκόπια. Θεωρούμε ότι η χρήση του όρου "Μακεδονία" με οποιοδήποτε τρόπο θα δημιουργήσει μελλοντικά εθνικές περιπέτειες για την Πατρίδα μας. Έχομε χρέος να αγωνισθούμε για τα δίκαιά μας, όλοι μαζί, ενωμένοι, με αγάπη στην Πατρίδα μας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη, ο κ. Νικόλαος Χριστοδουλάκης, θεολόγος και παραγωγός εκπομπής ιστορικών θεμάτων, αφού ανέλυσε τα ιστορικά γεγονότα, επεσήμανε πως «Δυστυχώς, η συμφωνία αυτή, όπως υπεγράφη, με το να αναγνωρίσει και Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική εθνότητα… θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα».

Ως προς τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η φοιτήτρια Αναστασία Μαρκατάτου επεσήμανε ότι: «Το Συλλαλητήριο είναι ένα ειρηνικό μέσο, και, μάλιστα, δείχνει ότι οι πολίτες είναι ενεργοί, γιατί αυτό σημαίνει πολίτης. Δεν μπορούμε να λεγόμαστε πολίτες, όταν παραμένουμε αδρανείς και παθητικοί».

Ο κ. Ειρηναίος, μεταξύ άλλων, τόνισε επί του θέματος

«Μπορούμε να συζητούμε πολλά πράγματα. Και ιστορικά και οτιδήποτε, αλλά, προσωπικώς, νομίζω ότι η Μακεδονία είναι μία, είναι ελληνική, έχει μακρά ιστορία από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και δεν νομίζω ότι πρέπει να το συζητούμε καθόλου το θέμα αυτό. Δηλαδή, αν συζητούμε τώρα για την Μακεδονία, ότι δεν είναι ελληνική…», με τον παρουσιαστή να συμπληρώνει: «..μπαίνουμε στον διάλογο και εμείς σε αυτήν την παγίδα», και με τον οποίο συμφώνησε ο Σεβασμιώτατος.

Κατόπιν, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κωσταντίνο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα και αρθογράφο. Ο κ. Χολέβας ανέδειξε πολλές δυσμενείς πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μεταξύ άλλων, εστίασε στο ότι: «Πέραν του εθνικού, είναι και δημοκρατικό το πρόβλημα. Συν το γεγονός, βέβαια, το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας: διότι δεν ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός. Θεωρώ υποτίμηση της νοημοσύνης μας ότι στα Σκόπια έκαναν δημοψήφισμα, ενώ η Ελλάδα δεν κάνει δημοψήφισμα. Υπάρχουν λαοί Α και Β κατηγορίας; Γιατί ο Έλληνας πολίτης να μην ρωτηθεί;».

Παράλληλα, τηλεφωνικώς, αναφέρθηκε στο θέμα και ο κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, Δρ. Ιστορικός, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος μίλησε για «εύθραυστη συμφωνία, που μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να επιλύσει».

Η εκπομπή έκλεισε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να υπογραμμίζει: «Νομίζω πρέπει να είμαστε Έλληνες. Και ως Έλληνες να μην δεχθούμε να παραχωρήσουμε καθόλου, ούτε με λόγια, ούτε με οτιδήποτε την Μακεδονία μας, η οποία είναι μέρος της χώρας μας».

Πηγή άρθρου: neakriti.gr