Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει «σοβαρές αρρυθμίες» στην λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς χρειάστηκε να µεσολαβήσει για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού από τέλη κτηµατογράφησης, το οποίο είχε πληρώσει ιδιοκτήτρια που στη συνέχεια προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Πώς να αποφύγετε τα λάθη

Η εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας είναι υποχρεωτική είτε στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του φορέα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο σωστός εντοπισμός του ακινήτου, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να ελέγχουν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας καταθέτοντας αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων στην προανάρτηση ή αιτήσεις διόρθωσης/ ενστάσεις, αν διαπιστωθεί σφάλμα στην ανάρτηση.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδειχθεί η χρησικτησία.

Σε όλη τη διαδικασία είναι απαραίτητος ο έλεγχος των εγγραφών που αποστέλλονται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο αλλά και η ενημέρωση του γραφείου κτηματογράφησης για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων επικοινωνίας των ιδιοκτητών.

Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο δικαιώματα.