Κακουργηματικές ποινικές διώξεις για δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ της Attica Bank χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις ασκήθηκαν από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Πολυκράτη. Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελίας διαφθοράς διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκε ζημιά ύψους 60 εκατ. ευρώ στην περιουσία της τράπεζας, την περίοδο 2011 – 2015, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις δανείων.

Οι εισαγγελείς άσκησαν διώξεις για απιστία κατά συν αυτουργία και κατά μόνας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηηση και για απλή συνέργεια στην απιστία σε βάρος μελών του Δ.Σ της τράπεζας, αλλά και για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος νομίμων εκπροσώπων πέντε εταιρειών που οφελήθηκαν από τα δάνεια.

Τα δάνεια εκτιμάται ότι χορηγήθκαν στις εμπλεκόμενες εταιρείες με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο, αλλά και με μηδενική ή μερική εξασφάλιση. Σε σχέση με το αρχικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που διαπίστωνε συστηματική χορήγηση επισφαλών δανείων από την Τράπεζα Αττικής, δύο περιπτώσεις δανείων αρχειοθετήθηκαν αφού κρίθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν αποπληρώσει τα χρέη τους.

Το επίμαχο πόρισμα από όπου ξεκίνησε η έρευνα στην εισαγγελία διαφθοράς συντάχθηκε το 2016 και τότε είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 36 περιπτώσεις επισφαλών δανειοδοτήσεων, οι οποίες αφορούσαν εταιρείες, ακόμα και νομικά πρόσωπα – σφραγίδες που είχαν ιδρυθεί ακριβώς για να δανειοδοτηθούν. Μεταξύ των εταιρειών που είχαν δανειοδοτηθεί ήταν κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες εισαγωγής ιατρικών μηχανημάτων και λοιπά.