hzylm9ogu3icmzbhf3po
Ελλάδα

Καλούνται 13 κατηγορούμενοι για δάνεια της ΑΤΕ

Βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες

Για κακουργηματικές κατηγορίες καλούνται 13 κατηγορούμενοι ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Σωτήρη Τσουβαλά για την υπόθεση δανείων ύψους 134 εκ.ευρώ που δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα την περίοδο 2002-2005, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις στην εταιρεία εσωρούχων-ενδυμάτων SEX FORM.

Οι 13 κατηγορούμενοι πρόκειται να απολογηθούν-κατά περίπτωση-για τα αδικήματα της απιστίας, της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και της άμεσης συνέργειας σε αυτή, και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Στην προκειμένη περίπτωση με βάση πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος υπήρχαν κραυγαλέες, παρατυπίες ως προς τη διαδικασία χορηγήσεων προς την εταιρεία αλλά και αδυναμία προσδιορισμού του που κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού από τους μετόχους. Η εταιρία εσωρούχων πτώχευσε το 2008.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος, μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Τράπεζας που άναψαν το «πράσινο» φως για τα δάνεια, καθώς και βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.

Η έρευνα για τα δάνεια της ΑΤΕ, που μπήκε σε ειδική εκκαθάριση το 2012, άρχισε το 2015 όταν ο τότε Υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης έστειλε πόρισμα «φωτιά» της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου

χρήματος προς τις Εισαγγελικές Αρχές . Από αυτό προέκυπτε πως η ζημία της Τράπεζας από τα «θαλασσοδάνεια» που χορήγησε την περίοδο 2000-2012 αγγίζει τα 5 δις ευρώ.

Απάντηση του Δημήτρη Μηλιάκου

Για το ίδιο θέμα και απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» ο κ. Μηλιάκος είχε στείλει στις 10 Ιουλίου 2017 επιστολή στην οποία τονίζει τα εξής:

Στις 29 Ιουνίου 2017 στην ιστοσελίδα «www.parapolitika.gr», όπου δημοσιεύονται τα άρθρα της ηλεκτρονικής εφημερίδας που εκδίδει η εταιρεία σας, καταχωρήθηκε – αναρτήθηκε άρθρο με τον τίτλο «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : Τα Θαλασσοδάνεια – σκάνδαλο που την έριξαν στα βράχια». Στο εν λόγω άρθρο γίνεται σαφής αναφορά στον δανεισμό που έλαβε η εταιρεία «SEX FORM» από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) και στην έρευνα που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν σχετικής παραγγελίας των αρμοδίων Εισαγγελικών Αρχών. Και ενώ στο εν λόγω άρθρο γίνεται αναφορά, έστω και αποσπασματική, στα ευρήματα και στις διαπιστώσεις του πορίσματος των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με την εξέλιξη, ταυτόχρονα γίνεται μνεία στο όνομα μου κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ο καλοπροαίρετος αναγνώστης, που ουδόλως γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά της εν λόγω υπόθεσης, να σχηματίζει την άποψη ότι με την ιδιότητα του μου ως μέλος της Διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, έχω άμεση εμπλοκή στην χορήγηση των υπό έλεγχο δανείων. Επιθυμώντας να συνδράμω το έργο σας για ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού κρίνονται λεκτέα εκ μέρους μου τα ακόλουθα:

Διετέλεσα Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) από τα τέλη Απριλίου του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2009. Η δανειοδότηση της εταιρείας «SEX FORM» άρχεται το έτος 2002 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του έτους 2003. Η νέα Διοίκηση της Τράπεζας, με την ανάληψη των καθηκόντων της ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για τα Δάνεια που παρακολουθούνταν από τη Διεύθυνση Μεγάλων Πελάτων, όπως και το επίδικο. Κατ’ εντολή της εντολή διενεργήθηκε έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων (νομικών και φυσικών) τα οποία ενέχονταν στις υπό κρίση δανειοδοτήσεις είτε ως πρωτοφειλέτες είτε ως εγγυητές και ελήφθησαν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2004 η Τράπεζα προχώρησε σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών της εν λόγω επιχείρησης, παρέχοντας κατά τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξοφλήσει το χρέος της έναντι αυτής. Παράλληλα διετάχθη η διενέργεια εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες των προσώπων που εμπλέκονταν στην εν λόγω δανειοδότηση. Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΤΕ ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2005. Τον ίδιο μήνα, ήτοι τον Οκτώβριο του 2005, η Τράπεζα προχώρησε σε καταγγελία της συμβάσεως ρύθμισης των δανείων και στην έκδοση διαταγής πληρωμής.

Από τα ως άνω αναφερόμενα, τα οποία αποτυπώνονται στο πόρισμα της Τράπεζα της Ελλάδος, καθίσταται σαφές ότι με την ιδιότητα του Διοικητή της ΑΤΕ προέβην άμεσα σε ενέργειες καταλυτικής φύσεως για την προάσπιση των συμφερόντων και της περιουσίας της Τράπεζας. Ουδεμία δε συμμετοχή είχα στην εν λόγω δανειοδότηση. Ουδένα ευρώ έλαβε η εταιρεία «SEX FORM» από την ΑΤΕ κατά της διάρκεια της θητείας μου.