Την επανεξέταση της άδειας για ανέγερση δύο δεκαώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη, που «απειλούν» να κόψουν την οπτική πρόσβαση στον βράχο,ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξετάσει αναστολή χορήγησης οικοδομικών εργασιών και αδειών στην περιοχή, έως ότου επανεξεταστεί το πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας της.

Όπως ανακοινώθηκε από τα δύο υπουργεία, σε βραχυπρόθεσμη βάση, το ΥΠΠΟΑ προχωρά στην επανεξέταση δύο περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Συγκεκριμένα:

* για την πρώτη περίπτωση (κτίριο στην οδ. Φαλήρου), σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς τον δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες

* για τη δεύτερη περίπτωση (κτίριο στην οδ. Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας - σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ.

Αναφερόμενη στο θέμα, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά τόνισε: «Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων. Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου. Γι' αυτό θα εξετασθούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι και οι διαδικασίες, και είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Σταθάκη, ώστε να λάβουμε συντονισμένα τις σωστές αποφάσεις ως Πολιτεία, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 53/Δ/1975), το ΥΠΠΟΑ ελέγχει τα ύψη στη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για ακίνητα εκτός της ζώνης αυτής, εφόσον έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες (όπως στην περίπτωση των δύο παραπάνω) οι υποθέσεις διαβιβάζονται προς εξέταση στο ΚΑΣ.