Διάταξη για την ενίσχυση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Ελευσίνα 2021», προκειμένου να προετοιμάσει μια επιτυχή διοργάνωση, «πράσινο φως» για την άμεση έναρξη του έργου αποκατάστασης των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και διασφάλιση χρηματοδότησης εγχώριων κινηματογραφικών παραγωγών με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δίνουν οι τρεις διατάξεις που υπερψηφίστηκαν στο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις».

Όπως ενημερώνει το υπουργείου Πολιτισμού σήμερα σε ανακοίνωσή του, με την πρώτη διάταξη φοροαπαλλάσσονται οι πολιτιστικές χορηγίες των ΑΕ που συστήνουν οι Δήμοι της χώρας για τη φιλοξενία του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Με την τρίτη ρύθμιση το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου «θα μπορεί στο εξής να χρηματοδοτεί εγχώριες κινηματογραφικές παραγωγές με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με τη ρύθμιση αυτή, συμπληρωματικά προς τα αυτοματοποιημένα συστήματα cash και tax rebate που έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση, τα οποία αποσκοπούν κυρίως στην προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών επενδύσεων, προστίθεται και το ΠΔΕ στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον κινηματογράφο, αυτή τη φορά για την ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής και μάλιστα με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ο μεγάλος βαθμός ανεξαρτησίας από τηλεοπτικούς σταθμούς ή εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης».

Τέλος, σχετικά με το masterplan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής «επανέλαβε ότι, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο του 2002, ο οποίος δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά, η θεσμική θωράκιση της έγκρισης του masterplan προϋποθέτει την οριοθέτηση των περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες». Υπενθύμισε ότι «η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στην αντίστοιχη περίπτωση του Ελληνικού, η οποία επίσης αφορούσε τόσο σε τμήμα της επένδυσης όσο και σε τμήμα του αστικού ιστού».

Ο κ. Στρατής, συνεχίζει η ανακοίνωση, «αφού επισήμανε ότι η προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ και την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αλλά αντίθετα θα προσδώσει ισχυρή προστιθέμενη αξία, κάλεσε όλους να μην αναλώνονται σε ανώφελες εντάσεις και να συστρατευτούν στο σημαντικό στόχο ''να έρθει ξανά στο προσκήνιο και να προχωρήσει το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, που δεν είναι δυνατό να απουσιάζει από το μέλλον του λιμανιού και της πόλης”, όπως είπε χαρακτηριστικά».