Εντείνουν τις προσπάθειές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ποντιακές οργανώσεις για την αναγνώριση και τη διεθνοποίηση της Ποντιακής Γενοκτονίας με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας από το κεμαλικό καθεστώς. Απορία και έντονα ερωτήματα προκαλεί η παντελής απουσία της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις ενέργειες αυτές.

Από την Τρίτη 5 Μαρτίου μέχρι και την περασμένη Παρασκυή η πολυμελής αποστολή του φορέα ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και με την ευγενική υποστήριξη της ευρωβουλευτού του ΚΙ.Ν.ΑΛ. κ. Εύας Καϊλη παρευρέθηκε σε μια σειρά ημερίδων και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν και στα πλαίσια των (100) χρόνων από την έναρξη, το 1919 ,της δεύτερης φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα σε κεντρική αίθουσα ,του κτιρίου ALTIERO SPINELLI του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα:

«ΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ» ΠΟΛΙΤΩΝ και την υποστήριξη της Ευρωβουλευτή κ. Εύας Καϊλή ,στα πλαίσια των (100) χρόνων από έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας του Πόντου, για την προώθηση της Διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών και ειδικότερα των Ελλήνων του Πόντου ,την περίοδο (1914-1923).

Η δημοσιογράφος κ. Θωμαΐς Κιζιρίζου παρουσίασε σχετικό βίντεο με ιστορικά στοιχεία του Πόντου, όσο και με τα τραγικά γεγονότα της περιόδου (1914-1923), σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής ,αλλά και την θέση που έχει για αυτήν την περίοδο η πολιτική ηγεσία σήμερα στην Τουρκία .
Παρουσιάστηκε μήνυμα του Τούρκου ακτιβιστή ποντιακής καταγωγής Ταμέρ Τσιλιγκίρ, που λόγω της δράσης του για την ανάδειξη της ποντιακής του ταυτότητας και την προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Ποντιακής Γενοκτονίας, διώκεται και έχει φυλακισθεί επανειλημμένα στην Τουρκία και τώρα ζει εξόριστος στην Ελβετία

Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση του θέματος, από τον εκπαιδευτικό -συγγραφέα κ. Στάθη Ταξίδη, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του οργανωμένου ποντιακού χώρου, αλλά και αυτόν των πολιτικών σχηματισμών στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, για την Διεθνοποίηση της Ποντιακής Γενοκτονίας, καθώς και για το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθηθεί, τα επόμενα χρόνια .

Σχετικές αναφορές έκαναν οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Αρμενίων κ. Κασπάρ Καραμπετιάν και των Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, του τοπικού ποντιακού συλλόγου κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος και εκπρόσωποι φορέων, που συμμετείχαν στην ημερίδα.

Η κ. Εύα Καϊλή, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο εκπρόσωπος του κ. Κώστα Χρυσόγονου , ενημέρωσαν για την προσπάθεια που εδώ και 6 μήνες ξεκίνησε για σύνταξη ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συλλογή υπογραφών από Ευρωβουλευτές, για τα ανθρώπινα δικαιώματα ,τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και την αναγνώριση από μέρους της των γεγονότων της περιόδου (1914-1923) ως πράξεις Γενοκτονίας ,

Η εκδήλωση έκλεισε με την συγκλονιστική απαγγελία του ποιήματος «ΠΟΝΤΟΣ ΕΝ ΑΣΤΡΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟΝ», από τον Ηθοποιό κ. Λάζο Τερζά και την συνοδεία ποντιακής λύρας από τον λυράρη κ Κώστα Ζαπουνίδη.

Στις 6 Μαρτίου, αντιπροσωπεία της Ε.Λ.Ε.Π. συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα «Αρμενοφοβια», που διοργάνωσε ,η «Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την συμμετοχή ξένων ιστορικών, ακτιβιστών και επιστημόνων και ανέπτυξε στην ολομέλεια τις θέσεις μας, ζητώντας την υποστήριξη και των αρμοδίων οργάνων του Αρμενικού λαού, με την νομικό και εκπαιδευτικό κ. Ράνια Χρυσοχοϊδου..

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν σειρά επαφών με εκπροσώπους, πολιτικών σχηματισμών στο Ε.Κ. και επιτροπών για τις σχέσεις Ε.Ε και Τουρκίας οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά.

Στην ίδια κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για την περαιτέρω προώθηση της Διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ,με εκπροσώπους της Μητρόπολης Βρυξελλών, τα στελέχη της σχετικής με το θέμα μόνιμης επιτροπής μας ,την επικεφαλής τους κ. Δέσποινα Σαλτουρίδου , τον κ.Τάσο Φιλλιπίδη και την κ. Ευφημία Ευθυμιάδου, τον Προέδρο κ. Γιώργο Σιδηρόπουλο και μέλη του Δ.Σ. του τοπικού ποντιακού συλλόγου ¨Καμίαν’ κ’ έν’ Αργώς» ,καθώς και με τον Προέδρο κ. Δημήτρη Αργυρόπουλο και μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών .

Τέλος την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 έγινε συνάντηση για περισσότερο από μία ώρα, με τον Ποντιακής καταγωγής Δήμαρχο Βρυξελλών κ Χρήστο Δουλκερίδη στο Δημαρχείο της πόλης, στον οποίο έγινε προταση για ανέγερση μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας στις Βρυξέλλες και τον ορισμό από το Δ. Σ. του Δήμου του, «της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού» .
Ο Δήμαρχος άκουσε με ενδιαφέρον αλλά και έκδηλη συγκίνηση τις προτάσεις και ενημέρωσε ότι τους επόμενους μήνες θα πάρει πρωτοβουλία για να φέρει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας,στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου.
Ενώ προσκάλεσε τους εκπροσώπους των Ποντίων στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στης 24 Απριλίου μπροστά στο μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας ,όπου ο ίδιος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής και θα κάνει ειδική αναφορά στην Γενοκτονία των Ποντίων και των Ασσυρίων.