Στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, σχετικά με τον σάλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες για τον «Δρομέα» και την ιδέα περί ανταλλαγής του με άγαλμα στα Σκόπια.

Αναφορικά με την αμφισβήτηση της συζήτησης με την κα Ζορμπά για την «ανταλλαγή», ο κ. Βαρώτσος είπε: «Το σοβαρό αυτό είναι, δεν είναι τόσο η ιδέα. Μπορεί κάποιος να έχει τρελές ιδέες να πει «δεν μεταφέρουμε την Ακρόπολη δύο μέτρα πιο δεξιά!» μπορείς να πεις διάφορα πράγματα ή ιδέες που να είναι υπερβολικές. Το περίεργο και το αναπάντεχο είναι ότι είπε 'δεν τον είδα το Βαρώτσο', στην αρχή έλεγε ότι δεν πήγα καν στο υπουργείο αλλά βέβαια βγήκανε κάποιοι οι οποίοι με είδανε στο υπουργείο και το διαψεύσανε. 

Μου τηλεφώνησε στο σπίτι και μου είπε ότι πρέπει να συναντηθούμε οπωσδήποτε γιατί έχω μια πρόταση να σας κάνω, να έρθετε στο υπουργείο. Πήγα στο υπουργείο και μου είπε έχω μια ιδέα... Αυτό βέβαια είναι σοκαριστικό αλλά όμως σοκαριστικό είναι ότι αρνείται την παρουσία μου στο υπουργείο. Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει...»

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η όλη ιστορία έχει τρεις φάσεις, η μια φάση είναι η πρόταση, η δεύτερη είναι η διάψευση αυτής της πρότασης και η τρίτη φάση είναι η αντίδραση του κόσμου.

«Φάνηκε η αγάπη του κόσμου για το έργο» εξήγησε.

Ο Έλληνας γλύπτης σημείωσε πάντως ότι όλη αυτή η υπόθεσηθα ήταν μια καλή ευκαιρία να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό που λέγεται δημόσια τέχνη στις πόλεις ή στη φύση, δηλαδή όχι να τοποθετούμε τέχνη σε γκαλερί ή στα μουσεία αλλά να κάνουμε τέχνη και μέσα στις πόλεις.

«Αν έφτιαχνα σήμερα ένα έργο θα έφτιαχνα ένα έργο που να έχει σχέση με την κίνηση, γιατί η Αθήνα έχει μια μεγάλη κινητικότητα, είναι μια μεγάλη πόλη και έχει μεγάλη ενέργεια και μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Ζει μια καινούργια μετάλλαξη, μια καινούργια σχέση, μια μίξη πληθυσμών, το νέο στοιχείο είναι η παρουσία πολλών ξένων στην Αθήνα. Θα προσπαθούσα να έβρισκα δύο διαφορετικά υλικά να κάνω ένα έργο πως μπορούμε να τα ενώσουμε αυτά τα δύο.»