Αυτό το χάλι είκοσι χρόνια στην Πυροσβεστική δεν το έχω δει». Απόσπασμα από νέες, άγνωστες συνομιλίες στελεχών του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης – την μοιραία 23ηΙουλίου 2018 – φέρνει στο «φως» το «Το Βήμα», όπου αποκαλύπτεται το χάος κι η αδυναμία των διαλυμένων κρατικών μηχανισμών στην τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς. Οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν περιληφθεί στο εισαγγελικό πόρισμα και από τις συγκεκριμένες στιχομυθίες μεταξύ πυροσβεστών, αλλά και με πολίτες διαπιστώνονται οι λανθασμένες εντολές που δίνονταν από τα επιχειρησιακά κέντρα προς τους πυρόπληκτους .

Ακόμη από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης διαπιστώνεται ότι περιέργως δεν παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές οι επικοινωνίες, τις κρίσιμες ώρες, του τηλεφωνικού Κέντρου της Πολιτικής Προστασίας. Με βασικό ερώτημα αν αυτό έγινε προκειμένου να μην αναδειχθούν συνομιλίες της Πολιτικής Προστασίας με φορείς όπως το ΕΚΑΒ κλπ για την παραλαβή νεκρών και τραυματιών σε χρόνο προγενέστερο από την νυκτερινή άφιξη στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν είχε αναφέρει οτιδήποτε για θύματα και τα μεγέθη της τραγωδίας.

Ακόμη, εντύπωση προκαλεί σύμφωνα με «Το Βήμα» η αποφυγή ελέγχου σε ανώτερο αξιωματικό της Πυροσβεστικής που φέρεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο αξιωματικός αυτός αφ ενός δεν έδωσε το παρόν στην πυρκαγιά στο Μάτι επικαλούμενος περαιτέρω προβλήματα στην πυρκαγιά της Κινέττας κι αφ ετέρου ακούγεται στους ασυρμάτους να καθυβρίζει τους πολίτες.

Οι νεώτερες στιχομυθίες για το χάος, τις λανθασμένες εντολές αλλά και την αγενή, υβριστική συμπεριφορά των πυροσβεστών προς τους πολίτες περιλαμβάνονται σε δεύτερο πόρισμα (έκτασης περίπου 360 σελίδων) που συνέταξε ο πρώην ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος και τεχνικός σύμβουλος πολλών οικογενειών θυμάτων -με νομική εκπροσώπηση του δικηγόρου κ Αντώνη Φούσα- κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Αρχικά ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρεται στην λανθασμένη εκτίμηση που υπήρχε αρχικά για την εκδήλωση της μοιραίας πυρκαγιάς.

• Όπως σημειώνει «χαρακτηριστικό παράδειγμα, – υπάρχουν πολλά παρόμοια -όταν ο πολίτης αναφέρει στο 199 το περιστατικό της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, λέγοντας «έχει ντουμανιάσει η περιοχή εδώ πέρα όλη» ο τηλεφωνητής του τού απαντάει «Κινέτα Κινέτα κύριε» για να του απαντήσει ο πολίτης «Κινέτα τι Κινέτα κύριε έχουμε μεγάλη φωτιά εντάξει».
• Επιπλέον καταγράφεται συνομιλία όπου έντρομη γυναίκα τηλεφωνεί στην Πυροσβεστική φωνάζοντας «καίγονται τα σπίτια, καίγεται το σπίτι μου, έχω παιδί…Είμαστε μέσα στο σπίτι αλλά έξω καίγεται, είναι ο σύζυγός μου, καίγεται το σπίτι…Πόσο υπομονή να κάνω;…γιατί μας έχετε ξεχάσει; Βοήθειααααααααααα», ο τηλεφωνητής αρκείται απλώς να την καθησυχάζει «κάντε υπομονή κυρία κάντε υπομονή…Κυρία εντάξει κάντε λίγο κουράγιο». Χωρίς περαιτέρω υποδείξεις…
• Σε άλλο περιστατικό, ο πολίτης όταν ρωτάει τον τηλεφωνητή του 199 «είμαστε στο περιβολάκι Ραφήνας επάνω στο δάσος…Κινδυνεύουμε εμείς από τη φωτιά;», εκείνος του απαντάει «Δεν το ξέρω αυτό κύριε…Εσείς έχετε καλύτερη εικόνα από εμένα» !
* Ακόμη, σε άλλη περίπτωση, στις 19:00 που κάλεσε πολίτης για να ρωτήσει, αν η οικογένειά της στο Μάτι κινδυνεύει από την πυρκαγιά και τη στιγμή που ήδη το μέτωπο ήταν στην Λ. Ποσειδώνος, ο τηλεφωνητής της απάντησε «πάει προς Μάτι», ενώ όταν η ίδια ρώτησε, αν ο δρόμος είναι ανοιχτός, εκείνος απάντησε «δεν το ξέρω αυτό κυρία μου, δεν είμαι εκεί αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε εικόνα»!

* Επιπλέον διαπιστώνεται ότι όταν ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής ρώτησε το επιχειρησιακό κέντρο αν είναι σοβαρή η φωτιά που μόλις είχε ξεσπάσει στο Νταού Πεντέλης, η απάντηση ήταν «εεε δεν νομίζω είναι μεταξύ Νταού Πεντέλης και Καλλιτεχνούπολης».

* Επίσης στο σχετικό πόρισμα αναφέρονται κι άλλες ασαφείς εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες τύπου «να πάνε κάτω στο Λιμάνι», «όταν πατάτε το καμένο. Δεν καίγεσαι δεν υπάρχει περίπτωση να καείς», «ε κατεβείτε, ξεκινήστε να κατεβαίνετε και έρχεται» (σσ : Η βοήθεια), «προς τη θάλασσα κυρία να πάτε», «Τίποτε βγαίνει και πατάει στο καμένο, όπου έχει καεί δεν περνάει η φωτιά δεν υπάρχει περίπτωση να καεί»

• Σε άλλη περίπτωση, στην οδό Κυανής Ακτής όταν η γυναίκα που καλεί το 199 τη στιγμή που αναφέρει, ότι μερικά από τα τζάμια του σπιτιού της, που κινδυνεύει από την πυρκαγιά παρακείμενου σπιτιού έχουν από τη θερμική ακτινοβολία σπάσει, την συμβουλεύει «μάλιστα να προσέχετε μην μπει καμιά καύτρα μέσα σας παρακαλώ καταρχήν, νερό έχετε;».
• Κι ίσως το πιο εντυπωσιακό με τη παραδοχή στελεχών της Πυροσβεστικής στο επιχειρησιακό κέντρο δηλώνοντας ότι «με αυτό το χάλι είκοσι χρόνια στην Πυροσβεστική δεν το χω δει» . Σε άλλη περίπτωση αναφέρεται «που να πρωτοπάμε δηλαδή» και σε άλλες «..είχα χάσει την μπάλα..» και «Θα χαθεί η μπάλα εντάξει»…

Επιπλέον στην έκθεση του κ. Γκουυρμπάτση επισημαίνεται ότι όλοι οι πολιτικοί κι υπηρεσιακοί παράγοντες «γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών κατοίκων -παραθεριστών από την ώρα 18:36:39 μμ. Ωστόσο επιβεβαιωμένο θύμα (νεκρό – άτομο μέσης ηλικίας) από την πυρκαγιά αναφέρεται από Αξιωματικό ΠΣ προς το 199- ΣΕΚΥΠΣ την ώρα 19:51:04 μμ στην άκρη του δρόμου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας αρ. 107 στο Κόκκινο Λιμανάκι»

Ακόμη στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται «μέχρι και την ώρα 17:41:04 μμ, όπως προκύπτει από τις ενσύρματες επικοινωνίες, δεν είχε δοθεί εντολή οργανωμένης απομάκρυνσης των κατοίκων από Ν. Βουτζά. Ειδικότερα, όταν κάτοικος από το Νέο Βουτζά ζητά από το 199 την ανωτέρω ώρα, αν θα εκκενωθεί ο οικισμός, δεδομένου ότι εξαπλώνεται η πυρκαγιά από Νταού Πεντέλης προς Ν. Βουτζά, ο τηλεφωνητής του απαντά « ε πλήρη εξέλιξη, δεν έχει δοθεί εντολή για εκκένωση κύριε τι να σας πω εγώ: Να σας πω να φύγετε;»

Επίσης όταν ήδη είχε αναφερθεί ο πρώτος νεκρός και η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τα πάντα μέχρι την ακτογραμμή στο Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι το 199 έδινε ψευδείς διαβεβαιώσεις κι υποσχέσεις στους κινδυνεύοντες πολίτες, που καλούσαν την Πυροσβεστική για βοήθεια διάσωσης και απεγκλωβισμού από την πυρκαγιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν πολίτης ανέφερε τηλεφωνικά στο 199 «καήκαμε πέρσι να καούμε και φέτος;», ο τηλεφωνητής απάντησε ψευδώς: «Δεν θα καείτε Να΄στε καλά» Επίσης σε άλλη περίπτωση όταν η πυρκαγιά έφτανε στο Ν. Βουτζά, ανέφερε σε γυναίκα που τηλεφωνούσε από τον Ν. Βουτζά και η οποία κινδύνευε από τους καπνούς. «Άμα κυρία μου δεν βλέπετε φωτιά μη φοβάστε καπνός είναι τίποτε».