«Όχι» λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην λειτουργία play opap και σε όλα τα ηλεκτρονικά παιγνιομηχανημάτα τύπου VLT, φρουτάκια, «κουλοχέρηδες», κ.λπ που λειτουργούν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε κατατεθεί από το καζίνο Λουτρακίου που που ζητούσε την ακύρωση απόφασης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), του 2016, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT ανά την Ελλάδα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και σε συνοικίες, για διάστημα 18 ετών, αντί του ποσού των 560.000.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του Δ´ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν απαραίτητη η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τα θέματα διεξαγωγής και ελέγχου των τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων καθώς «μετά πάροδο μακρού χρονικού διαστήματος η ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου των τυχερών παιγνίων εκδιδόμενο από την ΕΕΕΠ, κατ΄ επίκληση της μεταβατικής και μη ισχύουσας πλέον λόγω παρόδου του εύλογου προς έκδοση Προεδρικού Διατάγματος χρόνου, είναι ευθέως αντίθετη στη ρύθμιση του άρθρου 29 του νόμου 4002/2011, που επιβάλλει τη ρύθμιση των επίμαχων θεμάτων με κανονισμό εκδιδόμενο με Προεδρικό Διάταγμα».

Οι σύμβουλοι επικρατείας καταλήγουν ότι μη νόμιμα εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση από αναρμόδιο πρόσωπο και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί.

Επιπλέον, το ΣτΕ, με σειρά αποφάσεων του, αποφάσισε να καταργήσει τη δίκη που αφορούσε προσφυγή του Δήμου Αθηναίων σχετικά την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των καταστημάτων του ΟΠΑΠ κρίνοντας ότι αν και έχει έννομο συμφέρον δεν είχε αξία η συζήτηση απόφασης που είχε ήδη καταργηθεί.

Την ίδια ώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν αίτηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιγνίων οι οποίοι επίσης στρέφονταν κατά της επίμαχης απόφασης, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος και έκαναν δεκτή την παρέμβαση του ΟΠΑΠ.