Απαντήσεις για όλους και για όλα, με επιχειρήματα, έδωσε ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο κατάμεστο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο με βασικό θέμα τον απολογισμό έργου της θητείας.

Ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στον απολογισμό της τετραετίας, στα έργα και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν και έδωσε ένα πρώτο στίγμα για όσα έχουν δρομολογηθεί και όσα πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις τεράστιες εκκρεμότητες που υπήρχαν στον Δήμο κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Εκκρεμότητες κυρίως οικονομικές, από χρέη του παρελθόντος και με μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις κατά 50%, την προκατάληψη και την επιφυλακτικότητα των εκπροσώπων κρατικών υπηρεσιών και άλλων φορέων λόγω της πολύχρονης αρνητικής δημοσιότητας που είχε ο Δήμος λόγω της αποκάλυψης του Οικονομικού Σκανδάλου το 2009, αλλά και τον φόβο και το χαμηλό ηθικό των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων και με πολλά εκατομμύρια ευρώ να λείπουν από τα ταμεία του Δήμου.

Ο κ. Κουκάς μιλώντας με νούμερα έκανε μια πλήρη ανάλυση της εικόνας του Δήμου που παρέλαβε αλλά και της σημερινής, με τα έργα που ακολούθησαν όλα τα χρόνια της δημοτικής του θητείας.

Αναφορικά με το Οικονομικό Σκάνδαλο ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει την επιστροφή των χαμένων εσόδων από τα Ταμεία του Δήμου και επεσήμανε ότι για το σκάνδαλο, εκτός από τις ποινικές ευθύνες τις οποίες απέδωσε το δικαστήριο, υπάρχουν και τεράστιες πολιτικές ευθύνες, και αυτές έχουν ονοματεπώνυμο, διότι "ορφανά" σκάνδαλα δεν υπάρχουν, όπως είπε.

Ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στα όσα πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 4ετία στον τουρισμό, τα έργα υποδομής, την παιδεία, τον αθλητισμό, την κοινωνική πολιτική, τον τομέα υπηρεσιών υγείας, την στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών του νησιού, αλλά και το κομμάτι του πολιτισμού με ένα πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Έδωσε μια σειρά απαντήσεων σχετικά με την ασφάλεια, το αίτημα για την παρουσία Εισαγγελέα και τα όσα ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος, αλλά και την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και του Δήμου για τη φετινή σεζόν.

Ο Δήμαρχος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και σε ένα βασικό πλάνο σχετικά με τα επόμενα χρόνια και προανήγγειλε την διάσωση και ανάδειξη του παραδοσιακού οικισμού, με επικαιροποίηση των διατάξεων των σχετικών ΦΕΚ και συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για περαιτέρω στήριξη, με την συνεργασία της Επιτροπής Αισθητικής με Πολεοδομία και Αρχαιολογική Υπηρεσία για αναβάθμιση και βελτίωση της αισθητικής του παραδοσιακού οικισμού, με ρόλο συμβουλευτικό, αλλά και κατασταλτικό, με επαναφορά των προσόψεων κτιρίων, (ανοίγματα, πόρτες, παράθυρα, βιτρίνες, ταμπέλες σήμανσης κλπ) που αντιβαίνουν την παραδοσιακή αισθητική.

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που πραγματοποιούνται στην Άνω Μερά, το Κλειστό Γυμναστήριο και το Γυμνάσιο, δίνοντας μάλιστα απαντήσεις σχετικά τα όσα ακούγονται για τις εργασίες στο Γυμνάσιο και αναφέρθηκε σε στοχευμένες παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη της περιοχής ως τουριστικός πόλος με πλέον παραδοσιακό χαρακτήρα δράσεις και έργα τα οποία θα βοηθήσουν καταλυτικά την ανάπτυξη της Άνω Μεράς.

Σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα του οικισμού, ανέφερε ότι τόσο το αποχετευτικό, όσο και η υδροδότηση της Άνω Μεράς αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και τόνισε ότι ήδη έχουν υποβληθεί μελέτες για περιβαλλοντική αδειοδότησή τους.

Ο κ. Κουκάς επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή δούλεψε με εντιμότητα και διαφάνεια ενώ δεν παρέλειψε να αναλάβει και την ευθύνη για όσα λάθη και καθυστερήσεις υπήρξαν", επισημαίνοντας:

"Δεν έχω μάθει να κρύβομαι, ούτε να αποφεύγω να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου,

Μπορεί κάποιοι να συνηθίζουν να δραπετεύουν ή να θυμούνται μόνο ό,τι τους βολεύει.
Μπορεί επίσης κάποιοι να μην έχουν το θάρρος να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για ό,τι πλήγωσε και δυσφήμησε το νησί και να πιστεύουν ότι με τα χρόνια θα ξεχάσουμε.

Μπορεί επίσης κάποιοι να μην κατεβαίνουν στο γιαλό για 10 χρόνια και μετά να εμφανίζονται ως αυτόκλητοι Σωτήρες για να μας σώσουν…

Αυτά εμένα δεν με εκφράζουν. Οι Δήμαρχοι και λάθη κάνουν και αστοχίες έχουν.

Είναι υποχρεωμένοι όμως να τα αναγνωρίζουν και να τα διορθώνουν, και κυρίως να επιμένουν, να συνεχίζουν, να μη παραιτούνται".

Καταλήγοντας με την την φράση "Δεσμεύομαι προσωπικά ότι εγώ δεν θα κουραστώ και θα συνεχίσω να εργάζομαι για μια Μύκονο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ".

Πηγή: mykonosdaily.gr