Το πρώτο πρόστιμο από την πολεοδομία σε ιδιοκτήτη σπιτιού στην περιοχή όπου υπήρχε ρέμα στο Μάτι Αττικής επιβλήθηκε μόλις 15 ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά με τους 100 νεκρούς, κατήγγειλε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Χρήστος Αναγνώστου, μηχανικός και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο Μάτι.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα: «Το πρώτο πρόστιμο το οποίο αναρτήθηκε στο Μάτι ήταν στις 8 Αυγούστου, ακριβώς 15 ημέρες μετά την πυρκαγιά. Υπάρχει ένας μηχανισμός στην Ελλάδα που ο ένας δεν συνεργάζεται με τον άλλο, το αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και σε όλα τα επίπεδα των μηχανισμών ότι υπάρχουν ανθρωποι οι οποίοι είναι ανένδοτοι ως προς κάποιες θέσεις που καλώς ή κακώς έχουν. Από εκεί και πέρα ακόμη και πολιτική βούληση να υπάρχει όταν από κάτω ο μηχανισμός δεν υλοποιεί έχουν τελειώσει τα πάντα. Να σας υπενθυμίσω ότι η Μιχαλακοπούλου και η Καλλιρόης έχουν από κάτω τον Κηφισό ποταμό, κανένα σπίτι ουδέποτε έπεσε ούτε ενοχλήθηκε ποτέ η ροή κανενός ποταμού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νεροφάγωμα από το 1945 το οποίο καταλήγει σε μια έξοδο 1,5 μέτρο πλάτος επί 1 ύψος αυτή είναι η έξοδος του μεγάλου ρέματος. Εκτός αυτού τα σπίτια αυτά έχουν αγοραστεί νόμιμα, είναι νομιμοποιημένα. Εισπράττεται ΕΝΦΙΑ και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν αγοράσει μετά το 2011 σπίτια. Έχουν και ΔΕΗ και ΟΤΕ και το σύστημα ύδρευσης κλπ βέβαια υπάρχουν πολλά από αυτά που έχουν αγοραπωληθεί μετά το 2011 με αποτέλεσμα να έχει εισπράξει το κράτος δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τις αγοραπωλησίες και μόνο αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα αλαλούμ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κατηγορείσαι ότι έχεις χτίσει ένα ρέμα που ουσιαστικά στα χαρτιά δεν υπάρχει ρέμα, υπάρχει ένα νεροφάγωμα. Για να υπάρξει ρέμα πρέπει να έχει οριστεί η γραμμή που κυλάει το νερό, μετά πρέπει να δούμε τις λεκάνες απορροής δηλαδή αν φουσκώσει αυτό που θα πάνε τα νερά και μετά με την οριοθέτηση του ρέματος λέμε ότι αυτά τα σπίτια «ενοχλούν».

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η Πολεοδομία δεν έχει βγάλει ούτε μια άδεια ανακατασκευής εδώ και 9 μήνες.

Σε άλλη ρώτηση αν καλύπτονται από την τροπολογία που πρόκειται να φέρει ο κ. Σταθάκης, ο κ. Αναγνώστου απάντησε: «Όχι, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι έχουν στο κεφάλι τους αυτή την καρμανιόλα θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα λίγο πιο ευχάριστα. Εφόσον δεν έχει οριοθετηθεί το ρέμα δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει και το πρόστιμό της η Πολεοδομία. Αυτή άλλωστε ήταν και η πρώτη κατακυρωτική απόφαση, εναντίον δηλαδή της προσφυγής που έβγαλε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων. Γύρισε πίσω στην Πολεοδομία την πρώτη περίπτωση και λεει «παρακαλώ στοιχειοθετήστε το», η Πολεοδομία δεν μπορεί να το στοιχειοθετήσει γιατί δεν έχει ουσιαστικά καταγραφή κανενός ρέματος επίσημη.»

Σχετικά με το ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα που έχουν δοθεί από ιδιώτες και ιδρύματα, σημείωσε: «Υπάρχει ο λογαριασμός της Βουλής που ο καθένας καταθέτει, υπάρχουν όμως πολλοί φορείς, πχ προχθές είχαμε έρθει σε επαφή με τα τσιμέντα Ηρακλής οι άνθρωποι αυτοί θέλαν να μας κάνουν δώρο 2.500 δέντρα έγινε μια διαδικασία, ξεκινήσαμε εμείς να μαζεύουμε ανθρώπους που θα θέλανε να βάλουν στα σπίτια τους δέντρα γιατί έχουν πάνω από 4 με 5 καμένα δέντρα ο καθένας. Μοιράστηκαν 2.500 δέντρα μέσα σε 2 μέρες, αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να βάλει αυτά τα 100 ευρώ, πχ ο ιδιώτης σε έναν λογαριασμό που δεν τον ελέγχει κανένας γιατί πιστεύει ότι θα χαθούν τα λεφτά του. Το ίδιο κάνει και η Μητρόπολη, το ίδιο κάνει και ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθούν με ίδια μέσα και πιθανώς με τη δικιά μας βοήθεια να τα μοιράσουν στον κόσμο. Έχουμε εμείς μια ομάδα ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με αυτούς που θέλουν να δώσουν κάποια χρήματα και τους δώσουμε ότι στοιχεία θέλουν γιατί πλέον με τα προσωπικά δεδομένα είναι πάρα πολύ δύσκολο και να δοθούν και να παρθούν. Φανταστείτε ότι για να μπορέσουμε να βρούμε πού είναι οι 55 άσχημα εγκαυματίες από το Μάτι δεν μας έδινε κανένας τα στοιχεία. Έπρεπε επί 6 μέρες η ομάδα η δικιά μας να ψάχνει τα νοσοκομεία της Αττικής για να δούμε πού είναι οι άνθρωποί μας, να βρούμε αυτούς τους 55 ανθρώπους οι οποίοι ήταν ξεχασμένοι από όλο τον κόσμο. Δεν μας έδινε κανένας στοιχεία... Μιλάμε για τους άσχημα εγκαυματίες οι οποίοι έχουν ορίζοντα 6 με 7 χρόνια μπροστά τους γιατί όταν είναι 40% καμένος και πάρουν από την υγιή σάρκα για μεταμόσχευση καταλαβαίνετε ότι είναι 80% κατεστραμμένος, δεν έχει δέρμα. Μόνο οι μεμβράνες που πρέπει να φοράνε στα χέρια τους και στα πόδια τους αντικαθιστώντας το δέρμα για να μπορεί να ακουμπήσει το οποιοδήποτε ρούχο κάνει 1.500 για το κάθε πόδι, 1.000 ευρώ για το κάθε χέρι κλπ όλα αυτά τα πληρώνει το ίδρυμα Λάτση, ποιος το βρήκε; Η συντονιστική των κατοίκων δηλαδή τρέχουμε για να καλύψουμε κενά που το Κράτος δεν μπορεί. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε στον κάθε έναν πώς θα δώσει τα χρήματά του διότι δεν θέλουμε να εμπλακούμε με χρήματα.»

Για μια ακόμα φορά εκτείθεται η κυβέρνηση στο Μάτι, αφού έπρεπε να προκληθεί όλος αυτός ο σάλος για να πάρει άρον-άρον πίσω τα πρόστιμα-μαμούθ στους κατοίκους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, θα κατατεθεί τροπολογία, ώστε να ακυρωθούν τα πρόστιμα.